Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wilt u uw eigen duurzame energie opwekken en bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Controleer eerst of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Hieronder leest u enkele belangrijke aandachtspunten.

Of vul nu de gratis dakcheck in, waarna wij met speciale software uw dak van bovenaf beoordelen en de aanwezigheid van eventuele schaduw inzien. Onze adviseurs berekenen vervolgens hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen en hoe ze geplaatst kunnen worden. U ontvangt binnen enkele dagen een persoonlijk advies, inclusief de besparingen en terugverdientijd.

Doe de online dakcheck!

Bent u eigenaar van de woning?

Als woningeigenaar kan u natuurlijk zelf beslissen of u wel of geen zonnepanelen installeert op uw dak. Als u geen eigenaar van de woning bent, bijvoorbeeld als u het huis huurt, is het aan te raden om eerst goede afspraken met de verhuurder, zoals de woningcorporatie, te maken. Het is ook belangrijk dat uw woning geen monument of beschermd stadsgezicht is, omdat u dan vaak toestemming van de gemeente moet hebben.

zonnepanelen

Een geschikte dakrichting voor zonnepanelen

De geschiktheid van uw dak hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De dakrichting bepaalt namelijk de instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Dan geeft een zonnepanelen installatie op een dak gericht op het zuiden de meeste opbrengst.

Zonnepanelen op het oosten of westen

Als uw dak gericht is op het oosten of westen wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten zien we doorgaans een verlies van ongeveer 10%. Tegenwoordig kunnen zonnepanelen op het noorden ook rendabel zijn. Hierbij is de hellingshoek van uw dak bepalend.

zonneveld belectric

Hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren de zonnepanelen de meeste opbrengst. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij andere hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Als het dak op het oosten of westen is georiënteerd, kan het verlies oplopen tot 30%. Met zonnepanelen op het noorden moet de hellingshoek juist lager zijn (10 tot 20 graden), omdat de zon laag staat bij opkomst en ondergang.

Oost-west opstelling

Bij zonnepanelen op een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting en de hellingshoek kunt bepalen. Zonnepanelen op een plat dak brengen het meeste op als u ze richting het zuiden plaatst met een hellingshoek van 15 tot 20%.

Er wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west opstelling op platte daken. Bij de montage van de zonnepanelen wordt dan een kleinere hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt ongeveer 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden maar u kunt doorgaans wel 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak behalen. Dit omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.

Schaduw op uw dak

De dakrichting en hellingshoek zijn niet de enige factoren waar u rekening mee moet houden. Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen moet u ook kijken naar schaduwval gedurende de dag. Als uw zonnepanelen schaduw vangen gedurende de dag heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op een zonnepanelensysteem, bijvoorbeeld van een schoorsteen of een dakkapel, is als een voet op een tuinslang. Enige schaduwval kan wel nog gecompenseerd worden door middel van optimizers of micro omvormers. Lees meer over de effecten van schaduw op zonnepanelen.

Doe de Dakcheck

Gratis advies over zonnepanelen

Wilt u zeker weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Laat u dan vrijblijvend adviseren door onze specialisten. Vul uw gegevens in via onderstaande button en ontvang gratis advies.

Check mijn dak

Gratis adviesgesprek aanvragen

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om zonnepanelen op uw dak te leggen? Vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

telefonisch adviesgesprek