Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben in het algemeen weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating, dat een vuilafstotende werking heeft. Toch helpt onderhoud om de levensduur van een installatie verlengen. We geven een aantal tips.

btw op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn zelfreinigend

Een zonnepaneel is opgebouwd uit een aantal lagen. Een paneel bestaat grotendeels uit glas, dat ervoor zorgt dat viezigheid vrij eenvoudig van het oppervlak spoelt. Daarnaast plaatsen fabrikanten een zogenaamde ‘nanocoating’ op een paneel, waardoor vuil niet aan het oppervlak hecht. In combinatie met de schuine hoek waaronder zonnepanelen liggen, is een regenbui vaak een prima schoonmaakbeurt.

Toch kan er hardnekkig vuil op een paneel achterblijven, zoals vogelpoep. Als het langere periode niet regent blijft er soms zand op het oppervlak liggen. In deze situaties is het aan te raden toch actie te ondernemen.

renigen zonnepanelen

Panelen schoonmaken

Via de smartphone of computer heeft u de mogelijkheid om de opbrengst van uw installatie te monitoren. Ziet u dat één of meerder panelen minder presteren en dat er viezigheid op te panelen zit? Dan kan het de moeite waard zijn om de zonnepanelen te reinigen. Dit kan jaarlijks 2 tot 3 procent aan opbrengst schelen. Wij raden aan om dan ook aan om de zonnepanelen eens in de paar jaar schoon te maken. Zorg wel dat u juiste materialen gebruikt, om beschadiging te voorkomen.

solaredge omvormer

Onderhoud van de omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. In het algemeen heeft u geen omkijken naar dit apparaat. Een centrale omvormer bevindt zich vaak op de zolder of in de garage, waar zich wel stof kan ophopen. We raden aan om de omvormer zo nu en dan stofvrij te maken, vooral bij toestellen met ventilatoren. Een kleine schoonmaakbeurt is goed voor de levensduur van het apparaat.

Levensduur van een installatie

Fabrikanten van zonnepanelen geven een productgarantie, deze varieert van 10 tot soms wel 25 jaar. Mocht een paneel in deze periode kapot gaan, dan wordt het onderdeel vervangen. Ook op de omvormer zit garantie variërend van 5 tot wel 25 jaar.

Naast de productgarantie geeft de fabrikant een vermogensgarantie. De zonnepanelen liggen buiten en worden blootgesteld aan sneeuw, hagel en wind. Elk jaar presteert een installatie iets minder. Met de vermogensgarantie verzekert een fabrikant dat een paneel na 25 jaar nog minstens 80% van het oorspronkelijke vermogen levert. De leverancier van ons premium paneel, REC, garandeert na deze periode zelfs 92%.

Kosten voor onderhoud

Zonnepanelen zijn in het algemeen zeer onderhoudsarm. Door de ligging op het dak kan het wel lastig zijn om ze zelf schoon te maken. Er zijn mogelijkheden om uw zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf. Dit kost tussen de € 100,- en € 150,-.

ServicePlan

Bij Volta Solar bieden we een unieke service, zodat u zorgeloos kunt genieten van de zonnepanelen. Met ons ServicePlan monitoren wij de prestaties van uw systeem en krijgt u een melding bij verminderde opbrengst of een storing. Daarnaast kunt u optioneel kiezen voor inspectie en/of onderhoud. Daardoor bent u ervan verzekerd dat uw zonnepaneleninstallatie maximaal presteert.

Lees meer