Prijs van zonnepanelen

Op deze pagina leest u meer over:

 • De historie van de prijs van zonnepanelen
 • De actuele prijs van zonnepanelen
 • De financieringsmogelijkheden van zonnepanelen
 • Voorbeeldberekening prijs zonnepanelen

Check mijn dak

Historie prijs zonnepanelen

Waar zonnepanelen eerst alleen door NASA werden gebruikt, kwamen ze later ook voor particulieren op de markt. Zonnepanelen worden vanaf 1954 op grote schaal geproduceerd en waren toen nog heel exclusief en dus vrij duur. De prijs van zonnepanelen daalde in de jaren ’70 door een energiecrisis.

De prijs van zonnepanelen is spectaculair gedaald tot 2012 (zie onderstaand diagram), daarna zijn de prijzen gestabiliseerd. “The Swanson effect” betekent dat de prijs van zonnepanelen in het verleden met 20% is gezakt, iedere keer dat het wereldwijde afzetvolume is verdubbeld.

Ook na 2013 heeft de daling in prijzen doorgezet. Hieronder ziet u de gemiddelde prijsontwikkeling van een pv-installatie met 10 zonnepanelen, inclusief omvormer, installatie en btw. De kosten blijven dalen.

prijsontwikkeling zonnepanelen

Doe de Dakcheck

Bereken hoeveel u kunt verdienen met zonnepanelen

 1. Vul de Dakcheck in en onze adviseurs evalueren uw persoonlijke situatie.
 2. Wij berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft aan de hand
  van uw energieverbruik.
 3. Binnen enkele dagen krijgt u een vrijblijvend advies voor de indeling van
  uw dak inclusief uw persoonlijke dakplan, de kosten en de verwachte opbrengst.

Check mijn dak

Prijs zonnepanelen

Actuele prijs van zonnepanelen

Sinds 2011 zijn zonnepanelen steeds populairder geworden. Dit heeft een goede reden: in dat jaar is stroom uit zonne-energie goedkoper geworden dan stroom van de energieleverancier (zie grafiek hiernaast).

Tegenwoordig zijn zonnepanelen populair en, mede dankzij gunstige financieringsmogelijkheden en leningen, betaalbaar voor de meeste huishoudens.

Zonnepanelen in 2022

In 2022 verwachten we geen grote wijzigingen in de prijs van zonnepanelen. Er komen nieuwe producten op de markt, maar er worden op korte termijn geen grote  doorbraken verwacht die het rendement van een zonnepaneel flink verbeteren.

Met de huidige regelgeving is het nu de ideale tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Als particulier geniet u nu interessante financiële voordelen, zoals een gunstige duurzaamheidslening tegen een lage rente en 21% btw teruggave over de gehele aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Ook voor bedrijven zijn zonnepanelen interessanter geworden door de SDE+ subsidie.

Voorbeeldberekening zonnepanelen

Om u toch een richtprijs te geven hebben we onderstaande berekening opgesteld, op basis van een gemiddelde. Dit zijn de kosten voor 12 zonnepanelen inclusief installatie. Bereken het aantal zonnepanelen zelf of vul vrijblijvend de dakcheck in om een offerte en advies op maat te ontvangen.

Berekening zonnepaneleninstallatie*

materiaal Aantal Kosten (incl btw)
395 Wp zonnepanelen met SolarEdge optimizer 12 € 2.605,-
SolarEdge SE5k omvormer 1 € 1.302,-
Valk onderconstructie 12 € 554,-
Overige materialen en btw teruggave 1 € 345,-
Montage en vaste kosten 1 € 2.848,-
Totale kosten € 7.651,-

Btw terugvragen

Voor de complete installatie betaalt u € 1.607,- aan btw, welke u als particulier kunt terugvragen. Over de btw betaalt u eenmalig forfait of omzetbelasting, de hoogte hangt af van het vermogen van de installatie (in dit geval € 100,-). Uiteindelijk mag u € 1.507,- aan btw terugvragen.

De totale investering na btw teruggaaf: € 6.144,-.

Terugverdientijd
Opbrengst in kWh per jaar: 12 x 395 Wp x 0,90 kWh/ Wp = 4266 kWh per jaar.
Opbrengst in Euro’s per jaar: 4266 kWh x € 0,23 per kWh = € 981,- per jaar.
Terugverdientijd: € 6.144,-/ € 981,- = 6,3 jaar. Bij een hogere stroomprijs verdient u de installatie nog sneller terug.

Uw zonnepanelen blijven minimaal 25 jaar stroom produceren. U geniet nog minstens 18 jaar van gratis zonnestroom. Dat is waarom we kopen aanbevelen boven zonnepanelen huren.

In de berekening gaan we er vanuit dat de stroom die opwekt gelijk is aan u verbruik. Dit adviseren we ook. Als u meer teruglevert ontvangt u over het overschot een lagere vergoeding. Lees meer over energie terugleveren met zonnepanelen.

Vraag vrijblijvend een advies en offerte aan middels onze dakcheck voor een berekening voor uw situatie.

*Aan bovenstaande prijzen kunnen geen rechten worden verleend

Contact

Wilt u meer weten over de prijs van zonnepanelen? Vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze experts.