Zonnepanelen kopen

Waar moet u op letten als u zonnepanelen aanschaft? We vertellen u over de belangrijkste aandachtspunten, zoals het rendement, het type zonnepaneel en de mogelijkheden op uw dak.

zonnepanelen kiezen

Tips bij het aanschaffen van zonnepanelen

  • Zoek de beste prijs/opbrengst verhouding
  • Bereken welk zonnepaneel het beste bij uw situatie past
  • Bekijk uw dakoppervlak en -oriëntatie
  • Win informatie in over merk en leverancier

Check mijn dak
besparing met zonnepanelen

Beste prijs en rendement

Prijs zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 30 jaar flink gedaald door de vele ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie.

De totale kosten voor een zonnepanelen installatie kunnen erg uiteenlopen. Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs, bijvoorbeeld de ontwerpkeuzes. Denk hierbij aan de opstelling op het dak, het benodigde montagemateriaal en het merk/ type zonnepanelen en omvormers.

Ook bij zonnepanelen geldt: goedkoop is duurkoop. Bij grote prijsverschillen kunt u ook een verschil in de kwaliteit van de materialen verwachten.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van de zonnecellen in een gangbaar mono- kristallijn zonnepaneel van 325 Wp is momenteel 18%. Hoog rendement zonnepanelen hebben momenteel een rendement van rond de 20%, ons premium REC paneel heeft een rendement van 21,2%. De afgelopen jaren is het rendement van zonnecellen in gangbare zonnepanelen met ongeveer 0,8% per jaar verbeterd.

Doe de Dakcheck

Welke zonnepanelen passen het beste bij uw situatie?

  1. Vul de Dakcheck in en onze adviseurs evalueren uw persoonlijke situatie.
  2. Wij berekenen welke en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft aan de hand van uw energieverbruik.
  3. Binnen enkele dagen krijgt u een vrijblijvend advies voor de indeling van uw dak inclusief uw persoonlijke dakplan, de kosten en de verwachte opbrengst.

Check mijn dak

aanbod zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, met verschillende prijzen en rendement. Zo zijn er POLY kristallijn zonnepanelen en MONO kristallijn zonnepanelen.

MONO (black) kristallijn (tweede generatie zonnecellen)

+ iets beter rendement
+ hogere paneelvermogens mogelijk (tot 375 Wp)
+ mooier zwart uiterlijk met zwart frame (black panelen)
– kleine meerprijs ten opzichte van POLY- kristallijn
Toepassing: Bij beperkt dakoppervlak en/ of schuine daken in het zicht.

POLY kristallijn (eerste generatie zonnecellen)

+ beste prijs per Wp (goedkoop)
+ het meest toegepast
– donkerblauwe cellen zijn minder mooi in het zicht
– aluminium frames zijn minder mooi in het zicht
Toepassing: Voldoende dakoppervlak, voor de beste prijs en plaatsing buiten het zicht.

Er zit tegenwoordig nog maar weinig verschil tussen MONO en POLY zonnepanelen. Over het algemeen wordt POLY gekozen als het uiterlijk van de zonnepanelen er niet zo veel toe doet, bijvoorbeeld op een plat dak. Bij Volta Solar bieden we mono kristallijn zonnepanelen van de merken JA Solar en REC aan.

zonnepanelen in venlo

Zonnepanelen op uw dak

Bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor uw situatie, bekijken wij als eerste uw dak. Met speciale software meten wij uw dak op. Vervolgens maken wij een legplan waarbij er rekening wordt gehouden met uw verbruik en dus het aantal panelen dat u nodig heeft. Een legplan is een tekening van uw dak met alle obstakels, zoals pijpjes, dakkapellen en dakramen. Vervolgens tekenen we de zonnepanelen in, waarbij we ook rekening houden met esthetiek.

Dakoppervlak

Bij het maken van het legplan kijken wij naar uw dakoppervlak. Met behulp van speciale software meten wij u dak op om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op passen. In combinatie met uw verbruik, kunnen we zo berekenen welk soort zonnepanelen het beste bij uw situatie passen. Een zuidelijke oriëntatie is het meest optimaal, maar niet direct noodzakelijk. Doe onze dakcheck om te kijken wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen

Schaduw

Met het maken van het leglan houden wij rekening met schaduwwerking. Voornamelijk harde schaduw van bijvoorbeeld pijpjes, dakkapellen of bomen dient voorkomen te worden. Een systeem wat hier relatief goed mee om kan gaan en ondanks de schaduw het maximale uit het paneel weet te halen, is SolarEdge.

U kunt de afstand van een schaduwobject als volgt berekenen:
Afstand = 2,75 x hoogte schaduwobject

Type dak

Het type dak is van belang als we kijken naar esthetiek. Bij een schuin dak kiezen de meeste mensen voor zwarte zonnepanelen omdat deze er mooier uitzien en een stuk rustiger ogen. Bij een plat dak zijn de zonnepanelen vaak niet zichtbaar vanaf de straat en wordt er vaker gekozen voor blauwe panelen.

Bereken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

Als u weet wat u aan kWh verbruikt, kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. In de meest ideale situatie wekt u evenveel energie op als u verbruikt. Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, heeft onder andere ook te maken met de oriëntatie van uw dak en eventuele schaduwval.

PVGIS

U kunt zelf berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft met de zogenaamde ‘opbrengstfactor’. De opbrengstfactor kunt u opzoeken in onze opbrengsttabel. Onze opbrengsttabel is gemaakt met PVGIS (Fotovoltaïsch Geografisch Informatie Systeem). Met PVGIS is het mogelijk om zeer nauwkeurig te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Merk en leverancier

Volta Solar koopt zonnepanelen in bij grote fabrikanten zoals JA Solar. Deze producenten zijn zeer betrouwbaar en laten hun zonnepanelen regelmatig testen waardoor de prestatie gewaarborgd is. U kunt ook informatie inwinnen over de installateur. Let er dan bijvoorbeeld op dat de installateur SEI erkend is, een Zonnekeur installateur is, en/of VCA gecertificeerd is.

Bekijk de financieringsmogelijkheden

Met zonnepanelen wekt u uw eigen zonnestroom op. De overheid wil huiseigenaren graag stimuleren om dergelijke energiebesparende maatregelen te nemen en biedt verschillende mogelijkheden aan om zonnepanelen te financieren. Gemiddeld daalt de energierekening meer dan u terugbetaalt voor deze lening: u gaat er financieel op vooruit. Lees meer over de Stimuleringslening Duurzaam Thuis (provincie Limburg) en de Energiebespaarlening (Rijksoverheid).

Volta Solar kantoor

Ontwerp, levering én installatie

Volta Solar heeft 10 jaar ervaring met het ontwerpen, installeren en onderhouden van zonne-energie installaties. Volta Solar is erkend Zonnekeur Installateur.

Wij zijn onderdeel van een landelijke franchise van 5 Service Partners: Volta Limburg, Energiewacht, Energiewacht Groep, Geas en Kemkens. Samen bedienen wij meer dan 1,2 miljoen klanten in heel Nederland. Onze adviseurs en monteurs zijn altijd in de buurt.

Contact

Meer informatie over zonnepanelen kopen? Vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze experts.