Hoeveel kunt u verdienen met zonne-energie?

Zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig? Dit kunt u vrij eenvoudig zelf berekenen. We vertellen u meer over:

  1. Hoeveel panelen u nodig heeft
  2. Optimaal rendement op uw investering
  3. In eigen energiebehoefte voorzien
  4. Weten waar u aan toe bent

Hoeveel panelen heeft u nodig?

In Nederland is het financieel aantrekkelijk om uw eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Meer dan het eigen verbruik opwekken is minder rendabel. Controleer daarom hoeveel kWh u per jaar verbruikt. Uw jaarlijks elektriciteitsverbruik is terug te vinden op de jaaropgave van uw energieleverancier.

De opgewekte zonnestroom en uw verbruikte energie van het elektriciteitsnet worden jaarlijks met elkaar verrekend, dit wordt salderen genoemd. U ontvangt voor de zonnestroom dezelfde prijs als u betaalt voor de stroom van het net. Meer opwekken dan u verbruikt is minder rendabel, want hier krijgt u de kale stroomprijs voor. Dit wordt ook wel een teruglever vergoeding genoemd.

Veranderingen in verbruik

Houd bij het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen ook rekening met toekomstige ontwikkelingen van uw verbruik. Wij horen van klanten dat na aanschaf van zonnepanelen het bewustzijn rond het energieverbruik toeneemt. Blijf daarom ongeveer 10% onder uw huidige verbruik.

Houd ook rekening met andere toekomstige ontwikkelingen, zoals gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan. Hieronder ziet u een tabel met het gemiddelde verbruik per huishouden.

Huishouden Gemiddeld verbruik
1 persoon 2000 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3500 kWh
4 personen 4500 kWh
5 personen 5000 kWh

Toekomstig verbruik berekenen

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Het verbruik is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal kilometers dat ermee gereden wordt, maar net als bij een traditionele verbrandingsmotor speelt ook het type auto en de uitvoering mee. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 1700 kWh per 10.000 km. Mocht u elektrisch rijden overwegen, neem dit dan ook mee in uw berekening.

Andere stroomverbruikers om rekening mee te houden (bron: Milieu Centraal):

  • Elektrische kookplaats: 200 kWh per jaar
  • Hybride warmtepomp (5 kW): 1.600 kWh per jaar
  • Airco in meerdere kamers: 500 kWh per jaar

Aantal zonnepanelen berekenen

Als bekend is hoeveel kWh u nodig heeft per jaar, dan kan het aantal zonnepanelen berekend worden. Het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van de ligging van uw dak.

Om het aantal zonnepanelen te berekenen, gebruiken wij de zogenaamde “opbrengstfactor”. De opbrengst van uw installatie is namelijk afhankelijk van de windrichting en de hoek van het dak. Het ideale dak is op het zuiden gericht en heeft een hellingshoek van 35 graden.

Voor alle mogelijke situaties kunt u de juiste opbrengstfactor opzoeken in onze opbrengsttabel: download hier onze opbrengst tabel. U heeft de juiste factor nodig voor de berekening van het aantal zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen

U wilt 3500 kWh per jaar wilt opwekken met een dak op het Zuiden.
De opbrengstfactor is 0,9 kWh/ Wp per jaar (zie de opbrengsttabel).
U kunt als volgt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft:

3500 kWh per jaar/ 0,9 kWh per Wp per jaar = 3889 Wp aan zonnepanelen.

Afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Als u zonnepanelen van 365 Wp wilt toepassen, dan heeft u 3889 Wp/ 365 Wp = 11 zonnepanelen nodig.

zonnepanelen assortiment

Vermogen van zonnepanelen

Zoals u ziet is het vermogen van het zonnepaneel ook van invloed op de berekening. Meer vermogen is niet altijd beter, ook de mogelijkheden op uw dak zijn van invloed. Panelen met minder vermogen zijn vaak kleiner van formaat, waardoor er mogelijk een extra rij op uw dak past.

Bij Volta Solar bieden we drie verschillende vermogens aan (365, 395 en 405 Wattpiek), zodat er altijd een geschikt paneel voor uw dak tussen zit. Bekijk onze zonnepanelen.

Minder opbrengst door schaduwval

Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst van zonnepanelen. Houd daarom rekening met schaduwval als u het aantal zonnepanelen wilt berekenen. In deze situatie adviseren we geen traditionele stringomvormer, maar een SolarEdge omvormer met een regeling per zonnepaneel of micro-omvormers. Daarmee heeft de verminderde opbrengst van één paneel geen invloed op de prestaties van de anderen.

pijpje schaduw op zonnepanelen

Meer weten? Vul voor een advies op maat onze dakcheck in. U ontvangt dan geheel vrijblijvend een offerte.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over het berekenen van het aantal zonnepanelen? Vraag een gratis adviesgesprek aan voor meer informatie.