Actueel

Zonnepanelen: waarom juist nu investeren

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan de afgelopen tijd: het Klimaatakkoord is toch écht definitief.
Binnen het nieuwe wetsvoorstel blijft de salderingsregeling echter wel tot 2023 bestaan. Waarom is het juist nu de meest gunstige periode om zonnepanelen aan te schaffen?

Salderen

Laten we eerst een korte opfriscursus geven. Wat is salderen ook alweer?
Salderen is het verrekenen van de opgewekte energie en verbruikte energie. Uw meter registreert wat u teruglevert aan het net. Wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt, telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op. Onder aan de streep blijft dan het aantal KWh dat u heeft verbruikt – het aantal KWh dat u heeft opgewekt over.

De huidige salderingsregeling geldt voor iedereen die panelen op het dak heeft liggen. De teruggeleverde energie wordt door energiemaatschappij automatisch verrekend op uw jaarrekening.

Terugverdienen

De terugverdientijd van een zonnepaneel is daarnaast enorm verlaagd. Waar je een aantal jaar geleden nog panelen kocht met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar, is dat momenteel nog maar 7 jaar. Wanneer u gebruik kunt maken van een subsidie voor zonnepanelen, wordt deze terugverdientijd nog korter! Nog een goede reden om nu zonnepanelen aan te schaffen.

Het salderingsvoordeel zal dus vanaf 2023 steeds kleiner worden. Tot dat er in 2031 geen belastingvoordeel meer is. Hierna ontvangt u alleen nog een vergoeding op de teruggeleverde stroom. Echter, door de dalende prijs van zonnepanelen, zal de terugverdientijd van zonnepalen volgens het kabinet rond de 7 jaar blijven.

Vraagt u zich af of uw huis geschikt is voor zonnepanelen? Doe hier de dakcheck!