Zonnepanelen plaatsen? Dit is de meest gunstige tijd

De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden verschillen. Veel mensen denken dat zonnepanelen extra rendabel zijn in de zomer. Dit is meestal niet het geval. Zonnepanelen presteren namelijk het beste in de lente. En ook in de herfst en de winter wekt een installatie zonnestroom op.

Bekijk ook in welke maand een installatie het meeste oplevert (in % van de totale jaaropbrengst). In dit artikel bespreken we de opbrengst van zonnepanelen per jaargetijde.

opbrengst zonnepanelen per maand

zonnepanelen winter

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen werken op zonlicht: Zodra zonlicht het paneel raakt, wordt dit licht omgezet in energie. Om het meeste uit uw zonnepanelen te halen, moeten ze dus zoveel mogelijk licht opvangen. In de winter zijn de dagen kort en is het vaak bewolkt. Daarom wekken de zonnepanelen in deze periode ook minder stroom op. Dat wil trouwens niet zeggen dat zonnepanelen in de winter niets opwekken! Er is namelijk wel gewoon zonlicht. En voor de werking van zonnepanelen is licht belangrijker dan warmte.

Zonnepanelen in de herfst

In de herfst worden de dagen korter en er is vaker bewolking. Toch wekt een installatie in oktober nog 7% van de totale jaaropbrengst op, omdat er nog veel zonlicht op de zonnepanelen kan vallen. Bijvoorbeeld op een prachtige herfstdag zonder veel bewolking.

 

woningcorporaties zonnepanelen

Zonnepanelen in de zomer

Het is niet gek dat veel mensen denken dat de zomer de beste tijd is voor zonnepanelen. Er zijn veel zonuren, de zon staat hoog en het is veelal onbewolkt. Waarom de zomer dan toch niet de meest rendabele tijd is? Eén woord: Hitte.

In de zomer zijn veel zonuren maar kan het soms te warm worden om het maximale rendement uit de zonnepanelen te halen. Door de hitte verliezen de zonnecellen in de panelen hun vermogen en wekken daardoor minder energie op. Het gaat namelijk niet om de buitentemperatuur, maar om de temperatuur van het paneel. In tropische temperaturen, zoals we vorig jaar hebben meegemaakt, kunnen de panelen op het dak soms wel 50 tot 60 graden worden. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden.

Moeten we er dan van uit gaan dat zonnepanelen in de zomer een stuk minder opleveren? Het antwoord is nee. We kijken namelijk niet alleen naar temperatuur maar ook naar zonuren. En die zijn er in de zomer volop! De zonnepanelen wekken gedurende de dag langer energie op. Volgens onderzoek gaat het op lange termijn over marginale verschillen.

Zonnepanelen in de lente

De ideale dag voor zonnepanelen is een onbewolkte voorjaarsdag. De zon staat hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen. Nederland heeft dus een erg gunstig klimaat voor zonnepanelen. In 2020 hebben we gezien dat het eerste half jaar extra veel heeft opgebracht. Na een matige start waren er in april en mei bijzonder veel zonuren.

Wanneer zonnepanelen kopen?

Wat is de beste periode om zonnepanelen te kopen? Zonnepanelen wekken het hele jaar door stroom op, dus er is eigenlijk geen ideaal moment. Nadat een installatie is opgeleverd produceert u meteen uw eigen zonnestroom.

Om van de vroege lentezon te profiteren, is het aan te raden om zonnepanelen in de winter aan te schaffen.

Doe de Dakcheck en ontvang binnen 2 werkdagen een vrijblijvende offerte!