Zonnepanelen leggen met een dakkapel

Terug

Dakkapellen komen in Nederland veel voor. Ze nemen een deel van het dak in beslag, dus bij het ontwerpen van een zonnepaneleninstallatie houden we er rekening mee. Vaak is het dakoppervlak groot genoeg en hoeven er geen zonnepanelen op de dakkapel zelf geplaatst te worden. De verhoging van een dakkapel zorgt soms wel voor schaduwvorming op het omringende dak. Dit kan invloed hebben op de prestatie van omliggende zonnepanelen, daarom houden we vaak een vaste marge rondom het dakkapel aan.

Schaduwvorming op het dak

Alle objecten op een dak, zoals een dakraam, schoorsteen of dakkapel, kunnen voor schaduw zorgen. Als er genoeg ruimte op het dak aanwezig is, installeren we de zonnepanelen zodat er geen schaduw op valt. De zonnepanelen presteren dan allemaal even goed, waardoor alles ‘in een serie’ aangesloten kan worden met een zogenaamde stringomvormer. Dit is de meeste voordelige oplossing.

Als er schaduw valt op één paneel, vermindert met een serie-geschakeld systeem de prestatie van de hele installatie. Daarom installeren we bij schaduw de zonnepanelen parallel, oftewel elk paneel krijgt een eigen regelaar. Mocht een dakkapel schaduw veroorzaken, dan blijft het merendeel van de zonnepanelen optimaal presteren. Alleen de panelen waar schaduw op valt wekken op dat moment minder zonnestroom op.

Zonnepanelen op een dakkapel

Of er zonnepanelen op uw dakkapel gelegd kunnen worden is afhankelijk van twee factoren: de constructie en de hellingshoek. Een dakkapel is meestal later op het dak gezet en de constructie is niet zo robuust als het overige dak. Zonnepanelen hebben een stabiele ondergrond nodig, waarbij de constructie het gewicht kan dragen.

Als de bovenzijde van de dakkapel schuin afloopt, installeren we de zonnepanelen in dezelfde hoek als op het overige dak. Vaak heeft een dakkapel een plat dak, waardoor er een andere constructie nodig is. Het voordeel van een plat dak is dat de hellingshoek bepaald kan worden. Nadeel van een plat dak is dat er een marge van 0,5 tot 1 meter tot de rand nodig is, anders kan er teveel wind onder zonnepanelen komen. Ook moet de draagconstructie onder de panelen verzwaard worden om deze op de plaats te houden.

Een dakkapel plaatsen

Het kan ook voorkomen dat u juist een dakkapel wilt plaatsen, terwijl er al zonnepanelen liggen. Dat betekent dat er mogelijk enkele zonnepanelen verplaatst of verwijderd moeten worden. Ook hier is de ruimte op het dak doorslaggevend. Neem contact op met de installateur voor een deskundig advies.

Samenvattend zijn zonnepanelen prima te installeren als u een dakkapel heeft. In praktijk plaatsen we zelden panelen op de dakkapel zelf, maar houden we er wel rekening mee in het legplan.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.