zonnepanelen montage dakdekker

Zonnepanelen kosten

Aan welke kosten moet u denken bij een zonnepanelen systeem? We bespreken de volgende onderdelen:

  • Zonnepanelen, omvormer en montage materialen.
  • Montage van het systeem.
  • Ontwerp en inmeten van het systeem.
  • Service en garanties.

Daarnaast wilt u natuurlijk weten hoeveel stroom de zonnepanelen gaan leveren. Hieronder vindt u een voorbeeldberekening van de kosten en de terugverdientijd.

Check mijn dak

huisbezoek zonnepanelen

Kostprijs zonnepanelen

Voordat u een grote investering doet wilt u natuurlijk weten wat de kosten zijn. Daarmee kunt u uitrekenen of de aankoop loont. De totale kosten van een zonnepanelen systeem bestaan uit een aantal vaste posten. Wij zetten deze punten graag voor u op een rijtje.

1.Materialen

Een bekend gezegde luidt ‘goed materiaal is het halve werk’. Deze wijsheid gaat ook op voor zonnepanelen. De installatie moet minimaal 25 jaar een goed rendement opbrengen. Om deze reden werken wij enkel met A-merk panelen, omvormers en montagesystemen.

2.Montage

In Nederland is het woningaanbod zeer divers. Dit heeft ook gevolgen voor de montagekosten. Voor een plat dak worden anderen materialen gebruikt als een schuin dak. Daarbij zijn bereikbaarheid, veilig werken en kabeltraject ook van invloed op de investering.

3.Service en garantie

Ga bij voorkeur in zee met een installateur die die al langere tijd actief is. Deze partijen hebben hun sporen verdiend en hebben ervaring met minder gebruikelijke situaties. In de zonnepanelen branche is het een komen en gaan van kleine installatiebedrijven. Bij eventuele faillissementen moet u zelf de garantie claimen in China. Volta Solar is onderdeel van Essent, waardoor u zeker weet dat alle garanties in de toekomst nagekomen worden.

4.(In)meten

Onze ervaren adviseurs maken een plan op maat voor u. Zij houden rekening met uw (toekomstige) energieverbruik. Daarbij bieden we nooit meer panelen als nodig is. De adviseurs maken gebruik van satellietbeelden en speciale software. Hiermee kan tot op de centimeter nauwkeurig worden ingetekend en wordt de installatie met de hoogste opbrengst ontworpen.

Doe de Dakcheck

Een offerte met de kosten van zonnepanelen?

  1. Vul de Dakcheck in en onze adviseurs evalueren uw persoonlijke situatie.
  2. Wij berekenen welke en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft
    aan de hand van uw energieverbruik.
  3. Binnen enkele dagen ontvangt u een vrijblijvend advies inclusief uw persoonlijke dakplan, de kosten en de verwachte opbrengst.

Check mijn dak

Richtprijs zonnepanelen

Om u een indicatie te geven van de kosten voor een zonnepaneleninstallatie, hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hierin ziet u welke kosten zijn opgenomen in het totale offertebedrag van een zonnepanelen systeem.

materiaal Aantal Kosten (incl btw)
300 Wp zonnepanelen met SolarEdge optimizer 12 € 2.700,-
SolarEdge 3500 omvormer 1 € 989,-
Van der Valk montagemateriaal pannendak 12 € 560,-
Bekabeling zonnepanelen naar omvormer 1 € 50,-
Aansluitmaterialen tot meterkast 1 € 150,-
Totaal materialen € 4.449,-
Vaste prijs voor complete installatie € 1.567,-
Totale kosten € 6.016,-

Terugverdientijd berekenen

Een zonnepaneleninstallatie van 12 zonnepanelen kost gemiddeld € 6.016,- (inclusief btw). Daarmee kunt u berekenen wat de terugverdientijd is. Op uw offerte staat ook een indicatie van de terugverdientijd.

Over de volledige kosten mag u 21% btw terugvragen, in de voorbeeldberekening gaat het om € 1.045,-. U betaalt hier eenmalig belasting of een zogenaamd forfait over, zie ook terugvragen btw bij zonnepanelen. Na verrekening kunt u € 945,- aan btw terugvragen.

Terugverdientijd berekenen Berekening Totaal
Totale investering € 6.016 - € 945 btw € 5.071,-
Vermogen installatie
Aantal panelen x vermogen in Wattpiek
12 x 300 Wp 3600 Wp
Opbrengst in kWh
Een dak op het zuiden levert 0,9 kWh/Wp op
3600 x 0,9 kWh/Wp 3240 kWh per jaar
Opbrengst per jaar
Opbrengst x stroomprijs per kWh
3240 kWh x € 0,22 € 713,-
Terugverdientijd
Totale investering / opbrengst per jaar
€ 5.071,- / € 713,- 7 jaar
besparing met zonnepanelen

Zonnepanelen: een aantrekkelijke investering

In de voorbeeldberekening heeft u de installatie in ruim 7 jaar terugverdiend. Uw zonnepanelen blijven minimaal 25 jaar stroom produceren. U profiteert dus van 18 jaar van gratis opgewekte zonnestroom.

Aan bovengenoemde prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. Vraag vrijblijvend een advies en offerte aan via onze dakcheck.

Contact

Meer weten over de kosten van zonnepanelen? Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze experts.