Actueel

zonnepanelen winter

Zonnepanelen in de winter

Anders dan de naam doet vermoeden, leveren zonnepanelen ook energie op in de winter. Zonnepanelen hebben immers geen warmte van de zon nodig, maar licht. Het antwoord op de vraag “Zijn zonnepanelen ook rendabel in de winter?” kunnen we kort beantwoorden met “Ja“. Toch zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat de panelen niet optimaal presteren.

Het is een veelvoorkomend misverstand dat de koude temperaturen zorgen voor een verminderde opbrengst. Door kou ontstaat immers minder weerstand en betere geleiding, wat bijdraagt aan de opbrengst. In de winter zijn de dagen wel korter en is het doorgaans bewolkter dan in de lente- en zomermaanden, waardoor de zon minder lang op de zonnepanelen schijnt. Ook staat de zon lager, wat kan zorgen voor meer schaduwval en verminderde zoninstraling. Het beste is als de zon recht op de panelen schijnt.

De meest rendabele maanden voor zonnepanelen zijn de lentemaanden: Dan staat de zon hoog maar is het wel nog koel. Wilt u deze maanden meepikken? Dan kunt u de zonnepanelen het beste in januari of februari laten installeren. In 2018 was de maand februari erg zonnig, waar zonnepanelenbezitters flink veel voordeel uit hebben gehaald. In februari alleen al werd bijna het dubbele aantal zonuren dan het langjarig gemiddeld aantal gemeten. Dit zorgde voor 20% meer zonopbrengst. Ook de globale instraling, een nog betere indicator voor de uiteindelijke opbrengst van een paneel, lag bijna 50% hoger dan het langjarig gemiddelde van deze maand.

Gaat u zonnepanelen aanschaffen in de winter? Over het algemeen kunnen onze installateurs ook op winterse dagen uw installatie opleveren. De installatie moet dan wel veilig uitgevoerd kunnen worden. Met extreem koude temperaturen in combinatie met sneeuw en/of vorst kan het echter zijn dat uw installatie wordt uitgesteld. Dan is het door gladheid niet veilig om op het dak te werken en zouden onze installateurs enkel het binnenwerk kunnen klaarmaken. Ze zullen dan op een andere dag terug moeten komen om de zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Concluderend: Laat u door het winterse weer niet tegenhouden om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen leveren ook rendement in de winter en als u ze nu aanschaft, bent u goed voorbereid op de lentemaanden! Bekijk hier hoeveel u kunt verdienen >