zonnepanelen in venlo

Zonnepanelen op uw dak

Wilt u uw eigen duurzame energie opwekken en bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Controleer eerst of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Hieronder leest u enkele belangrijke aandachtspunten.

Wanneer u nu de gratis dakcheck invult, kunnen wij met speciale software uw dak van bovenaf beoordelen en de aanwezigheid van eventuele schaduw inzien. Onze adviseurs berekenen vervolgens aan de hand van uw dakoppervlak en uw maandelijkse energieverbruik hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen en hoe ze geplaatst kunnen worden. Vervolgens ontvangt u binnen enkele dagen een persoonlijk advies inclusief de besparingen en terugverdientijd.

Doe de online dakcheck!

Zelf bepalen of uw dak geschikt is

Onze adviseurs kunnen vrijblijvend voor u berekenen of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Het is aan te raden om altijd een specialist naar uw dak te laten kijken, alvorens tot aanschaf over te gaan. Wilt u zelf alvast berekenen of uw woning geschikt is voor zonnepanelen? Bekijk dan de korte video hiernaast waarin wordt uitgelegd hoe u weet of uw woning voldoet aan de minimale eisen.

U berekent de geschiktheid zelf aan de hand van onderstaande vragen:

1. Bent u eigenaar van de woning?
Als woningeigenaar kan u natuurlijk zelf beslissen of u wel of geen zonnepanelen installeert op uw dak. Als u geen eigenaar van de woning bent, bijvoorbeeld als u het huis huurt, is het aan te raden om eerst goede afspraken met de verhuurder te maken.

2. Is uw huis een monument of beschermd stadsgezicht?
Gemeenten stimuleren het gebruik van duurzame energie. Als uw woning echter onder beschermd dorpsgezicht valt of een monument is, zult u eerst navraag moeten doen bij uw gemeente.

3. Beoordeel uw dak:
Uw dak is de plek waar de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Er moet rekening gehouden worden met de volgende factoren:

Hoe groot is uw dakoppervlak? – Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,65 meter. Bedenk dat er altijd minimaal 20 cm ruimte tussen de zonnepanelen en de dakrand zit. Bij zonnepanelen op plat dak, moet u rekening houden met ruimte tussen de zonnepanelen in verband met slagschaduw.

Wat is de ligging en de hellingshoek? – Zonnepanelen behalen het meeste rendement als ze op het zuiden zijn gericht. Bij een dakoppervlak richting het oosten of westen kunnen zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, maar leveren zo’n 15 – 20% minder op.

Bij een dak met een hellingshoek rond de 30 – 40 graden behaalt u de meeste opbrengst. Dit is gelijk de meest voorkomende hellingshoek bij daken. Met een hellingshoek kleiner dan 15 en groter dan 45 graden, zal er meer verlies optreden. Op een plat dak wordt gebruik gemaakt van een stelling, waarmee u zelf de hellingshoek kan bepalen.

Is er sprake van schaduwval? – Schaduw op een zonnepaneel is als een voet op een tuinslang. Vooral harde schaduw van bijvoorbeeld dakkapellen moet vermeden worden. Bij enige schaduwval kan het opbrengstverlies nog geminimaliseerd worden door het gebruik van optimizers.

5. Wat is uw energieverbruik?
Het aantal zonnepanelen op uw dak wordt mede bepaald door uw energieverbruik. U hoeft namelijk niet meer energie op te wekken dan u verbruikt. De te veel opgewekte energie levert u terug tegen een relatief lage vergoeding. Dit is echter niet rendabel. Als u weet hoeveel energie u verbruikt, kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om deze energie op te wekken.

Doe de Dakcheck

Gratis advies over zonnepanelen

Wilt u zeker weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Laat u dan vrijblijvend adviseren door onze specialisten. Vul uw gegevens in via onderstaande button en ontvang gratis advies.

Check mijn dak

Gratis adviesgesprek aanvragen

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om zonnepanelen op uw dak te leggen? Vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

telefonisch adviesgesprek