Actueel

Zonnepanelen Brunssum beschermd dorpsgezicht

Gemeente Brunssum heeft nieuw beleid vastgesteld. Met deze nieuwe regels wordt het plaatsen van zonnepanelen op daken van woningen binnen de beschermde mijnwijken mogelijk.

In gemeente Brunssum bevindt zich het grootste beschermd dorpsgezicht van Nederland. Het gaat om ruim 3.000 voormalige mijnwerkerswoningen.

Vergunningplicht
In veel gemeentes is een vergunning noodzakelijk bij plaatsing panelen op een huis met beschermd dorpsgezicht. Deze vergunning kan nodig zijn als de panelen bijvoorbeeld zichtbaar zijn vanuit een openbare straat. Vaak is de kant die niet in het zicht staat ook vergunningsplichtig.

Gelukkig komt de gemeente Brunssum een grote groep huizenbezitters tegemoet. Met de nieuwe regels kunnen onder de voorwaarden* zonnepanelen geplaatst worden. De regels zijn onder andere: kleur panelen en de plaatsing op het dak. Bij monumenten is plaatsing niet mogelijk.

Oproep om zich te melden
Bewoners die zonder vergunning al zonnepanelen geplaatst hebben, worden door de gemeente opgeroepen om zich nog dit jaar te melden. Dit geldt ook voor burgers die van plan zijn zonnepanelen te plaatsen. De gemeente gaat dan samen met hen aan de slag om de vergunning alsnog aan te vragen en hiervoor hoeven geen leges te worden betaald.

Medio 2020 vindt er een telling plaats van alle panden in het beschermd dorpsgezicht waar zonnepanelen zijn geplaatst. Voor die tijd hoopt de gemeente met alle bewoners gesproken te hebben.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan (zakelijk)

Neem vrijblijvend contact op met onze zakelijk adviseurs via onderstaand formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.