Hoeveel kunt u verdienen
met zonne-energie?

Zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig? Dit kunt u vrij eenvoudig zelf berekenen. We vertellen u meer over:

  1. Hoeveel panelen u nodig heeft
  2. Optimaal rendement op uw investering
  3. In eigen energiebehoefte voorzien
  4. Weten waar u aan toe bent

Hoeveel panelen heeft u nodig?

In Nederland is het financieel aantrekkelijk om uw eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Meer dan het eigen verbruik opwekken is minder rendabel. Controleer daarom hoeveel kWh u per jaar verbruikt. Uw jaarlijks elektriciteitsverbruik is terug te vinden op de jaaropgave van uw energieleverancier.

De opgewekte zonnestroom en uw verbruikte energie van het elektriciteitsnet worden jaarlijks met elkaar verrekend, dit wordt salderen genoemd. U ontvangt voor de zonnestroom dezelfde prijs als u betaalt voor de stroom van het net. Meer opwekken dan u verbruikt is minder rendabel, want hier krijgt u de kale stroomprijs voor. Dit wordt ook wel een teruglever vergoeding genoemd.

Houd bij het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen ook rekening met toekomstige ontwikkelingen van uw verbruik. Wij horen van klanten dat na aanschaf van zonnepanelen het bewustzijn rond het energieverbruik toeneemt. Blijf daarom ongeveer 10% onder uw huidige verbruik.

Houd ook rekening met andere toekomstige ontwikkelingen, zoals gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan. Hieronder ziet u een tabel met het gemiddelde verbruik per huishouden.

Huishouden Gemiddeld verbruik
1 persoon 2000 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3500 kWh
4 personen 4500 kWh
5 personen 5000 kWh

 

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Het verbruik is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal kilometers dat ermee gereden wordt, maar net als bij een traditionele verbrandingsmotor is het ook afhankelijk van het type auto en de uitvoering. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 1700 kWh per 10.000 km. Mocht u elektrisch rijden overwegen, neem dit dan ook mee in uw berekening.

Zonnepanelen berekenen

Aantal zonnepanelen berekenen

Als bekend is hoeveel kWh u nodig heeft per jaar, dan kan het aantal zonnepanelen berekend worden. Het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van de ligging van uw dak.

Om het aantal zonnepanelen te berekenen, gebruiken wij de zogenaamde “opbrengstfactor”. De opbrengst van uw installatie is namelijk afhankelijk van de windrichting en de hoek van het dak. Het ideale dak is op het zuiden gericht en heeft een hellingshoek van 35 graden.

Voor alle mogelijke situaties kunt u de juiste opbrengstfactor opzoeken in onze opbrengsttabel: download hier onze opbrengst tabel. U heeft de juiste factor nodig voor de berekening van het aantal zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen

U wilt 3000 kWh per jaar wilt opwekken met een dak op het Zuiden.
De opbrengstfactor is 0,9 kWh/ Wp per jaar.
U kunt als volgt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft:

3000 kWh per jaar/ 0,9 kWh per Wp per jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen.

Afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Als u zonnepanelen van 300 Wp wilt toepassen, dan heeft u 3333 Wp/ 300 Wp = 11 zonnepanelen nodig.

Meer weten? Vul voor een advies op maat onze dakcheck in. U ontvangt dan geheel vrijblijvend een offerte.

Ontwerp, levering én installatie

Volta Solar heeft ruim 10 jaar ervaring met het ontwerpen, leveren en monteren van zonne-energie installaties. Volta Solar is erkend Zonnekeur Installateur.

Wij zijn onderdeel van een landelijke franchise van 5 Service Partners: Volta Limburg, Energiewacht, Energiewacht Groep, Geas en Kemkens. Samen bedienen wij meer dan 1,2 miljoen klanten in heel Nederland. Onze adviseurs en monteurs zijn altijd in de buurt.

Aantal zonnepanelen berekenen

Hoeveel kunt u verdienen
met zonne-energie?