Welke soorten omvormers zijn er?

We maken qua werking onderscheid tussen drie soorten omvormers: Stringomvormers, omvormers met optimizers en micro omvormers.

 

Stringomvormeromnik omvormer

Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen op het dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens gekoppeld aan de omvormer. Dit heet ook wel serie-geschakeld.

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dit betekent dat als één paneel minder presteert, dit effect heeft op de gehele string. Het zwakste paneel altijd bepalend voor de opbrengst van de resterende zonnepanelen. Je kunt het vergelijken met ouderwetse kerstverlichting: Als één lampje kapot gaat, branden de andere lampjes ook niet meer.

Een stringomvormer is daarom ideaal in situaties waar geen schaduwval is. Wij werken met stringomvormers van het merk Omnik.

Ga naar de video: Wat is een stringomvormer? (0:49 min.) >


 

Omvormer met optimizerssolaredge setapp omvormer

Bij een omvormer met optimizers wordt op de rails achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst, waardoor deze individueel te regelen en te monitoren zijn. Ze geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. In geval van een storing het probleem gemakkelijk op te sporen. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor grote systemen.

Een omvormer met optimizers is ook ideaal in situaties met enige schaduwval. Door de panelen individueel te regelen met power- optimizers haalt een omvormer met optimizers meer stroom uit de zonnepanelen. Hierdoor is het opbrengstverlies bij schaduwval minimaal. Ook beveiligen de optimizers de panelen door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

Wij werken met SolarEdge omvormers met optimizers. Met de gratis monitoringssoftware van SolarEdge is het mogelijk om zelf van elk afzonderlijk paneel de werking te zien.

Ga naar de video: Wat zijn optimizers? (1:18 min.) >


 

Micro omvormersenphase micro omvormer

Een micro omvormer is een kleine omvormer die achter elk paneel wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen individueel geregeld en gemonitord worden. Er zijn veel overeenkomsten tussen een systeem met micro omvormers en een systeem met een omvormer met optimizers. Toch zijn er ook enkele verschillen:

  • Met micro omvormers hoeft u geen omvormer meer in huis te plaatsen.
  • Micro omvormers kunnen ook ingezet worden bij kleine systemen en het systeem is gemakkelijk uit te breiden of te verkleinen. Een omvormer met optimizers wordt doorgaans alleen ingezet voor 8 panelen of meer.
  • Wij werken met micro omvormers van Enphase. Enphase biedt een betere garantie op de micro omvormers en een langere levensduur dan SolarEdge.

Enphase biedt monitoringssoftware om de werking per paneel zelf te kunnen bekijken. Deze software moet apart worden aangeschaft.

Ga naar de video: Hoe werkt een micro omvormer? (0:39 min.) >

Bekijk hier de omvormers in ons assortiment >

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.