Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

De omvormer is het meest belangrijkste en tegelijkertijd het meest kwetsbare onderdeel van uw zonnepanelensysteem. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Er zijn verschillende soorten omvormers met elk een eigen werking. De omvormer is bepalend voor het soort systeem dat u heeft: Een parallel geschakeld systeem of een serie-geschakeld systeem.

In dit artikel leert u de verschillende omvormers vergelijken, zodat u de beste keuze kunt maken.

Omvormer werking

De zonnepanelen op het dak wekken gelijkstroom op. Deze stroom is niet direct bruikbaar in uw huishouden. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van uw zonnepanelen om in wisselstroom: dezelfde stroom die uit uw stopcontact komt.

Soorten omvormers

We maken qua werking onderscheid tussen drie soorten omvormers: string-omvormers, omvormers met optimizers en micro omvormers.

Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen op het dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens gekoppeld aan de omvormer. Dit heet ook wel serie-geschakeld. Een stringomvormer is een optie als u geen schaduwval op het dak heeft en alle zonnepanelen in dezelfde hoek liggen.

Bij een omvormer met optimizers wordt op de rails achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst, waardoor deze individueel te regelen en te monitoren zijn. Ze geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. Elk paneel stuurt de opgewekte zonnestroom door naar dezelfde omvormer.

Een micro omvormer is een kleine omvormer die achter elk paneel wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen individueel geregeld en gemonitord worden. In plaats van één centrale omvormers heeft u bij dit systeem meerdere kleine omvormers onder de zonnepanelen zitten.

Hier vindt u meer informatie over de verschillende soorten omvormers >

Omvormers vergelijken

Naast de verschillen in werking van de omvormer, zijn er ook per merk verschillen in garantie en levensduur. Let hier ook op bij uw keuze. Enphase micro omvormers hebben bijvoorbeeld een levensduur van 25 tot 35 jaar mede dankzij lage voltages en geen bewegende delen in de omvormer. Traditionele stringomvormers hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar, en omvormers met optimizers 15 tot 20 jaar. Na deze periode zal de omvormer vervangen moeten worden.

Qua brandveiligheid zijn micro omvormers en omvormers met optimizers veiliger dan een stringomvormer. Een systeem met een stringomvormer kan tot 1000 volt aan spanning op uw dak genereren. Een micro omvormer zorgt ervoor dat het maximale voltage op uw dak per paneel wordt verdeeld onder de 60 volt blijft. Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel.

Bekijk hier een overzicht van de drie soorten omvormers en hun belangrijkste eigenschappen.

1-fase en 3-fase omvormers

Bij het vaststellen van het aantal zonnepanelen wordt rekening gehouden met de capaciteit van de hoofdaansluiting in de meterkast. Bij de meeste woningen komt stroom via 1 kabel binnen (1-faseaansluiting), nieuwbouwwoningen hebben vaak een 3-fasenaansluiting.

In de meterkast zitten zekeringen en groepen, die overbelasting moeten voorkomen. Er mag niet meer stroom van de omvormer komen dan uw meterkast aankan. Bij nieuwbouwwoningen kan vaak een grote installatie geplaatst worden, omdat de zonnestroom over 3 fases in plaats van 1 fase verdeeld kan worden. Hier plaatsen we een zogenaamde 3-fase omvormer, welke meer vermogen heeft dan een 1-fase omvormer.

Wat kost een omvormer?

De kosten voor een omvormer varieert per merk en capaciteit. In het algemeen zijn stringomvormers het goedkoopst. Een zonnepanelensysteem met micro omvormers is duurder, omdat u meerdere, kleine omvormers nodig heeft. De kosten voor de omvormer worden standaard meegenomen in de offerte.

Beste plek omvormer

De beste plek voor de omvormer is verschillend per situatie. Meestal wordt de omvormer op zolder of in de kelder geplaatst.

Bij het kiezen van de juiste plek moet rekening gehouden worden met bepaalde zaken, zoals de lengte van de kabels tussen zonnepanelen en omvormer, en omvormer en meterkast. Ook factoren zoals koeling, voldoende vrije ruimte rondom en bereikbaarheid spelen een rol.

Hier vindt u meer informatie over de beste plek voor de omvormer >

Conclusie

Voor elke situatie bestaat de juiste omvormer. U heeft nu alle informatie die nodig is om de juiste keuze te maken. Toch is het altijd slim om een adviseur naar uw persoonlijke situatie te laten kijken. Wij hebben jarenlange ervaring en de juiste kennis in huis om u van een goed advies te voorzien. Vul hiervoor de online dakcheck in. Een van onze adviseurs zal dan binnen twee werkdagen contact met u opnemen.

Naar de Dakcheck >

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.