Wat is het verschil tussen mono- en poly kristallijn zonnepanelen?

Terug

We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten zonnepanelen: Mono kristallijn zonnepanelen en poly kristallijn zonnepanelen. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze soorten zonnepanelen uit.

De meest voorkomende zonnepanelen op de markt zijn Poly en Mono kristallijnpanelen. Het verschil tussen mono kristallijn zonnepanelen en poly kristallijn zonnepanelen ligt zich voornamelijk in het productieproces. Het grootste verschil is het uiterlijk van de panelen. Mono kristallijn zonnepanelen zijn zwart en poly kristallijn zonnepanelen ogen blauw.

Poly kristallijn zonnepanelenpoly

Bij poly kristallijn zonnepanelen wordt het gesmolten silicium sneller afgekoeld, waardoor het materiaal geen tijd heeft om één kristal te vormen. Een zonnecel bestaat hierdoor vervolgens uit meerdere kleine kristallen. Door de goedkopere manier van produceren is een zonnecel van een poly paneel blauw en is de opbrengst lager dan van een mono paneel. Dit opbrengstverschil is echter minimaal.

Mono kristallijn zonnepanelenmono

Tijdens het productieproces van mono kristallijn zonnepanelen worden de individuele kristallen in een zonnecel allemaal in dezelfde richting gelegd. De zonnecel kan zo licht efficiënter naar stroom omzetten. Een mono paneel is zwart en kan enkele procenten meer opbrengen dan een poly kristallijn paneel.

Verschil in prijs

Een poly kristallijn zonnepaneel is in kortere tijd te produceren, waardoor de prijs iets lager ligt. Dit verschilt ongeveer 10% ten opzichte van een polykristallijn paneel. Daarom zie je bij grote zonneparken voornamelijk blauwe zonnepanelen staan.

Keuzehulp

Particuliere woningeigenaren baseren hun keuze vaak op het uiterlijk van het zonnepaneel. Bij een schuin dak, waarbij de installatie zichtbaar is, gaat de voorkeur vaak naar volledig zwarte poly zonnepanelen.

Lees meer over andere aandachtspunten bij het vergelijken van zonnepanelen of bekijk ons assortiment zonnepanelen. U kunt bij ons terecht voor volledige zwarte zonnepanelen van JA Solar of REC.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.