Wat is het verschil tussen een serie- en een parallel geschakeld systeem?

Terug

Bij een serie geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Hierdoor is de installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst dan is dit van invloed op de gehele installatie.

Bij een parallel geschakeld systeem wordt elk paneel individueel geregeld. Als één paneel minder opbrengst geeft, heeft dit geen invloed op de rest van het systeem. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Keuze tussen serie of parallel geschakelde zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem kan op twee manieren geïnstalleerd worden. Voordat we een offerte uitbrengen analyseren we met specialistische software naar het dak. Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten.

Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem. De monteur installeert aan elk zonnepaneel een zogenaamde optimizer, waardoor een paneel dat minder presteert geen invloed heeft op de opbrengst van de overige zonnepanelen.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.