Wat is het verschil tussen een omvormer met optimizers en micro omvormers?

Terug

Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt, waaronder omvormers met optimizers en zogenaamde micro omvormers. Bij beide varianten worden de zonnepanelen parallel geschakeld (oftewel elk zonnepaneel wordt apart aangesloten op de hoofdkabel) en individueel geregeld.

Het grootste verschil is dat micro omvormers zich op het dak bevinden en ter plekke de gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Bij een omvormer met optimizers bevindt de omvormer zich in uw huis, vaak op de zolder of in de garage. Er zijn nog enkele andere verschillen om rekening mee te houden.

Flexibel met micro omvormers

Waar een omvormer met optimizers alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kunnen micro omvormers ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel van micro omvormers is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden. Zo kunt u uw zonnepanelensysteem aanpassen aan uw jaarlijkse verbruik en zit u niet vast aan de keuze die u nu maakt.

Gaat u bijvoorbeeld elektrisch rijden of installeert u een aircosysteem? Dan kunt u gemakkelijk een aantal panelen toevoegen om het extra stroomverbruik op te vangen. Gaan de kinderen het huis uit? In dat geval kunt u eenvoudig enkele panelen uit het systeem verwijderen. Met een micro omvormer bent u flexibel.

enphase micro omvormer

Geen omvormer in huis

Bij micro omvormers hoeft er geen elektronica in huis te worden geplaatst. De micro omvormers bevinden zich namelijk op het dak onder de panelen. Hiermee bespaart u plaats in huis én de installateur hoeft minder aanpassingen in huis te doen. De omvormers worden buiten wel meer blootgesteld aan de weersomstandigheden en ze zijn moeilijker te bereiken mocht er een storing voorkomen.

Een omvormer met optimizers wordt vaak op de zolder van uw huis geplaatst. Daarna legt de installateur een kabel tussen de omvormer en de zonnepanelen alsook tussen de omvormer en meterkast. Binnenshuis is de omvormer wel beter beschermd tegen regen en het apparaat is beter toegankelijk.

solaredge omvormer

Betere garantie en langere levensduur

Wij werken met micro omvormers van het merk Enphase en omvormers met optimizers van het merk SolarEdge. Enphase biedt standaard 20 jaar garantie op de micro omvormers. SolarEdge biedt standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Op de optimizers van SolarEdge zit 25 jaar fabrieksgarantie. Tevens heeft Enphase een verwachte levensduur van 25 – 35 jaar, waar een SolarEdge omvormer na 15 tot 20 jaar vervangen moet worden. Lees meer over onze omvormers.

Een zonnepaneleninstallatie is maatwerk, laat u voor een persoonlijk advies informeren door een erkend installateur.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.