Werking zonnepanelen

werking zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepanelensysteem?
Zodra er licht op het zonnepaneel valt, wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze gelijkstroom wordt door de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze stroom wordt direct verbruikt, opgeslagen of teruggeleverd aan het net. Bekijk ook deze korte video >
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Zonnecellen bestaan uit twee lagen. Onder invloed van zonlicht wordt er een elektrische stroom opgebouwd tussen deze twee lagen. Zo wordt er zonne-energie opgewekt.
Wekken zonnepanelen alleen stroom op als de zon schijnt?
Zonnepanelen werken op zonlicht. Dat wil zeggen dat zodra er daglicht is, de zonnepanelen stroom opwekken. Het is een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer als de zon fel schijnt stroom opwekken. Dan worden de panelen vaak té warm, waardoor ze zelfs minder opbrengen. Wel is het aantal zonuren van invloed op de werken. Zonnepanelen wekken het meest op op een zonnige lentedag waar de zon lang aan de hemel staat en de panelen niet te heet worden.
Gaat de opbrengst van zonnepanelen achteruit naarmate ze ouder worden?
Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie. Als u bij ons een offerte aanvraagt, laten we in onze opbrengstberekeningen zien wat het systeem ieder jaar nog minimaal moet opleveren, op basis van de vermogensgarantie. In de praktijk blijken zonnepanelen ruim boven deze garantiegrenzen te blijven.
Wekken zonnepanelen ook stroom op in de winter?
Het korte antwoord is “Ja”. Het gaat namelijk niet om de warmte van de zon, maar het licht. En de zon schijnt immers ook in de winter.

Terug naar Veelgestelde vragen >