Actueel

zonnepanelen zakelijk

Subsidie voor zonnepanelen: kleine moeite, hoge opbrengst

Steeds meer ondernemers overwegen te investeren in zonnepanelen maar zien op tegen de kosten. Om ondernemers tegemoet te komen, stelt de overheid subsidie beschikbaar. Maar hoe kom je daarvoor in aanmerking? En wat is de makkelijkste manier om subsidie aan te vragen? De belangrijkste vragen beantwoord.

Verduurzaming is een hot topic in ondernemend Nederland, zo blijkt uit het Duurzaamheidsonderzoek van Essent Zakelijk (uitgevoerd door Kantar). Jaarlijks voert Essent Zakelijk dit onderzoek uit onder ondernemers. Maar liefst veertig procent verwacht binnen drie jaar te investeren in maatregelen als led-verlichting, isolatie en zonnepanelen. Met name zonnepanelen zien veel ondernemers als een oplossing die ze graag willen toepassen.

Maar waar het Duurzaamheidsonderzoek laat zien dat veel ondernemers duurzame ambities koesteren, zijn ze veel minder bekend met energiewet- en regelgeving en subsidies rondom verduurzaming. Slechts elf procent van de ondernemer is bijvoorbeeld bekend met de SDE+ regeling waarmee je onder meer in aanmerking kan komen voor subsidie op zonnepanelen. Thomas Janssen van adviesbureau Klimaatroute en Gislain Houtvast van installatiebedrijf Volta Solar, beiden servicepartner van Essent Zakelijk, helpen bij de subsidieaanvraag en installatie. Samen lopen we door de belangrijkste vragen.

Wat is de SDE+ subsidie?

SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energie, een subsidie om de ontwikkeling van duurzame energievoorziening een beslissend zetje te geven. Verstrekker is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De subsidie loopt na in gebruik name van de zonnepanelen vijftien jaar door, zegt adviseur Janssen van adviesbureau Klimaatroute. “Je krijgt gedurende die periode een gegarandeerde vergoeding per geproduceerde kWh. Dus we kunnen bij benadering voorrekenen wat de terugverdientijd is, gemiddeld zo’n zeven tot 10 jaar. Daarna gaat het geld opleveren.”

Hoe en wie komt daarvoor in aanmerking?

Iedereen die een netaansluiting van meer dan 3 x 80 ampère’ heeft en zonnepanelen plaatst van meer dan 15kWp komt voor deze SDE+ subsidie in aanmerking. Het meest renderend is een systeem waarbij je de netcapaciteit ten volle benut, als het dakoppervlak dat toelaat tenminste. Afhankelijk van de systeemgrootte heb je 1,5 tot 3 jaar de tijd voor de realisatie van het systeem. Gezien de ontwikkelingen bij de netbeheerders (overbelasting van delen van het elektriciteitsnet) is het wel een aanrader om er vroegtijdig werk van te gaan maken en niet tot het laatste moment af te wachten. “Investeren wordt interessant vanaf vijftig panelen.”

Kan ik mijn SDE+ subsidieaanvraag ook laten regelen?

Jazeker. Een adviesbureau als Klimaatroute neemt ondernemers de planning en subsidieaanvraag uit handen. Janssen: “We calculeren niet alleen de kosten voor de panelen en de montage, maar ook het onderhoud, de verzekering en het huren of kopen van de Bruto Productie Meter.” Daarna volgt een SDE+ conceptversie. Die dient hij in voor de aanvraag van de subsidie.

Installatiepartner Volta Solar draagt juist zorg voor de installatie en het onderhoud van de panelen. Gislain Houtvast van Volta Solar: “Wij voeren voor de ondernemer een haalbaarheidsonderzoek uit, doen de hele engineering en bemiddelen in de contacten met netbeheerder en energieleverancier.” Volta legt grote zonne-energie installaties aan op daken en op zonnevelden die zo’n vijfentwintig jaar meegaan. Uiteraard staat service en onderhoud bij Volta Solar hoog in het vaandel. Denk daarbij aan een wasbeurt voor uw zonnepanelen zodat ze optimaal presteren. Ook kan Volta Solar het systeem actief bewaken, controleren en periodiek inspecteren. Service wordt dan tijdig en snel uitgevoerd indien nodig.

Moet ik haast maken?

Om meerdere redenen. De SDE+ regeling houdt in de huidige vorm op te bestaan. Volgend jaar wordt de regeling weliswaar verbreedt. Maar het is niet zeker of deze subsidie over vijf jaar nog bestaat gezien de wispelturigheid van Den haag inzake duurzaamheidsubsidies. De najaarsronde van de SDE+ regeling kent twee deadlines: op 29 oktober (van 9:00 uur tot 24:00 uur) en 4 november (van 17:00 uur tot 5 november 17:00 uur). Dat zijn de laatste kansen om de aanvraag in te dienen voor de SDE+ regeling. Dat betekent dat vooraf de tijd benut moet worden om conceptaanvragen op te stellen. Daarna geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ondernemers die hun aanvraag te laat (laten) indienen, lopen daarmee het risico dat alle moeite voor niks was.

Waar begin ik?

Simpel. Wie meer informatie wil over de SDE+ subsidie of direct een afspraak wil maken met Thomas,  of een van zijn collega adviseurs, gaat naar de website van Essent Zakelijk. Daar helpen zij u verder.

Bron: RTLZ  / Essent zakelijk