Actueel

Salderen en zonnepanelen: aankomende wijzigingen

Salderen met zonnepanelen is een actueel onderwerp, omdat deze regeling in de komende jaren langzaamaan wordt afgebouwd. Maar wat houdt het salderen in, en wat gaat er veranderen met de voorgestelde wijzigingen*? Wij bespreken het hieronder.

Hoe werkt salderen

Als eigenaar van zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Een deel verbruikt u direct zelf, de overige zonnestroom levert u aan het elektriciteitsnet. Dit ziet u terug in de meterkast, afhankelijk van het type energiemeter u heeft:

  • De energiemeter loopt terug
  • De slimme meter registreert wat er wordt teruggeleverd

 

In de praktijk verkoopt u de energie terug aan de energieleverancier. U kunt geen factuur sturen, de energiemaatschappij houdt hier rekening mee. Ieder jaar wordt uw opgewekte zonnestroom verrekend met de stroom die u verbruikt hebt. Hiervoor ontvangt u hetzelfde tarief (= goed om te weten voor de nieuwe regeling). Uw verbruik streept de energieleverancier weg tegen de stroom die u zelf opwekt. Dat is salderen.

Een voorbeeld:
U hebt 3.000 kWH verbruikt en de zonnepanelen hebben 1.000 kWh opgeleverd. Dan streept de energieleverancier 1.000 weg van de 3.000. Het overige verbruik – in dit geval dus 2.000 kWh – is uw jaarverbruik.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2023. Daarna wordt het salderen jaarlijks afgebouwd tot het in 2031 afgeschaft is. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, zowel voor huidige als toekomstige eigenaren van zonnepanelen. U ontvangt nog altijd de vergoeding voor het leveren van de energie (kWh), maar dit wordt minder. De huidige plannen gaan uit van jaarlijkse stappen van 9% naar beneden. Hierdoor blijft de uitwerking op de terugverdientijd van zonnepanelen beperkt.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Is met het wijzigen van de salderingsregeling een investering in zonnepanelen nog wel een goed idee? U blijft een vergoeding voor energie die u teruglevert ontvangen. Voor de regeling geldt dat hoe eerder u zonnepanelen aanschaft, hoe langer u voordeel kunt halen uit de huidige salderingsregeling.

Als u in 2020 zonnepanelen koopt, dan kunt u nog twee jaar profiteren van de huidige salderingsregel (= 100% salderen!). Daarna wordt het deel dat u mag salderen steeds 9% minder. Dit heeft uiteindelijk weinig gevolgen voor de terugverdientijd als u nu nog kunt profiteren van de volle 100% salderen.

Twijfelt u of zonnepanelen bij uw woonsituatie passen? Of wilt u meer weten over salderen en de terugverdientijd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek of voer de dakcheck uit voor vrijblijvende offerte op maat.

* Het wetsvoorstel van minister Wiebes is voorgelegd aan de Raad van State. Nadat zij hun advies hebben uitgebracht, wordt het wetsvoorstel ter behandeling aan de Tweede Kamer gestuurd.