Rendement zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen op? Dat is onder andere afhankelijk van het rendement van de panelen die u laat installeren. Op deze pagina leest u meer over:

 • De historie van het rendement van zonnepanelen.
 • De toename in de afgelopen jaren.
 • Het rendement van onze zonnepanelen.

Check mijn dak

Ontwikkeling rendement van zonnepanelen

In 1883 werd de eerste zonnecel gemaakt met een rendement van 1%. De eerste moderne zonnecellen die op grote schaal werden geproduceerd in 1954 hadden een rendement van 6%. In de jaren daarop volgend werd het rendement steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Deze ontwikkelingen kwamen in versnelling tijdens de oliecrisis, toen mensen meer interesse kregen in alternatieve energiebronnen.

Rendement zonnepanelen 2021

Doordat er begin van deze eeuw veel interesse is ontstaan voor zonne-energie, hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan en is het rendement van zonnecellen in gangbare panelen met ongeveer 0,8% per jaar verbeterd. Tegenwoordig hebben de zonnecellen in een gemiddeld mono-kristallijn zonnepaneel van 325 Wattpiek een rendement van ongeveer 18%. In het hoogste segment wordt zelfs ruim 20% gehaald.

De toename van het rendement neemt wel langzaamaan af, doordat de huidige zonnecellen niet onbeperkt zonlicht kunnen omzetten. Volgens TNO ligt het maximale haalbare rendement op ongeveer 26% (bij grootschalige productie). Er wordt momenteel dan ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe materialen en het combineren van oude met nieuwe technieken.

De laatste tijd zijn bijvoorbeeld zonnecellen van perovskiet veel in het nieuws. Het zal nog jaren duren voordat deze nieuwe panelen eventueel in productie kunnen worden genomen. Daarom is het momenteel niet interessant om te wachten op een beter rendement.

Records en ontwikkelingen rendement zonnepanelen

De markt is volop in beweging en regelmatig worden berichten gepubliceerd over nieuwe records. Zo zijn er al zonnecellen gemaakt met een rendement van 44,7%. Deze cellen zijn echter onbetaalbaar voor de consument. Ze worden wel al toegepast in de ruimtevaart. Het zal nog jaren duren voor dit soort zonnecellen betaalbaar worden. Wachten op een beter rendement is hierdoor voor de meeste bedrijven en consumenten niet interessant.

Stroom uit zonnepanelen is schoner en goedkoper dan stroom uit een kolencentrale. Particulieren en bedrijven kunnen nu een mooi financieel rendement behalen met zonnepanelen. Omdat fossiele brandstoffen niet goedkoper worden en leiden tot milieuvervuiling, zal de populariteit van zonne-energie alleen maar blijven groeien.

Doe de Dakcheck

Hoeveel kunt u verdienen met zonnepanelen?

 1. Vul de Dakcheck in en onze adviseurs evalueren uw persoonlijke situatie.
 2. Aan de hand van uw energieverbruik berekenen we hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.
 3. Binnen enkele dagen krijgt u een vrijblijvend advies voor de indeling van
  uw dak inclusief uw persoonlijke dakplan, de kosten en de verwachte opbrengst.

Check mijn dak

aanbod zonnepanelen

Rendement van onze zonnepanelen

Wij hebben momenteel drie soorten zonnepanelen in ons assortiment. Het rendement verschilt per paneel:

 • JA Solar 325 Wattpiek: 19,3%
 • JA Solar 365 Wattpiek: 19,5%
 • REC 370 Wattpiek: 21,2%

Bekijk het aanbod zonnepanelen

De keuze voor een paneel is onder andere afhankelijk van de ruimte op uw dak. Zonnepanelen met meer vermogen zijn vaak groter in omvang. Als er met een kleiner paneel een extra rij zonnepanelen kan worden gelegd, levert dit in totaal vaak meer vermogen op. In onze dakcheck ziet u de verschillen in totale opbrengst.

zonnepanelen rijtjeshuizen

Zonne-energie steeds aantrekkelijker

Op dit moment is zonnestroom nog niet goedkoper dan ‘grijze’ stroom van de energieleverancier, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zonne-energie wordt als serieus alternatief voor fossiele brandstoffen gezien. In 2020 noteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een recordvermogen van ruim 3 gigawattpiek aan geïnstalleerde zonnepanelen. Het International Energy Agency(IEA) verwacht dat in 2030 bijna 15% van de elektriciteitsvraag wereldwijd gedekt wordt door zonnepanelen. Zonne-energie speelt dus een belangrijke rol in de energietransitie.

Contact

Wilt u meer weten over het rendement van zonnepanelen of de mogelijkheden op uw dak? Vraag een gratis adviesgesprek aan.