solaredge logo

SolarEdge omvormers

SolarEdge omvormers zijn een populair alternatief voor de traditionele stringomvormer. SolarEdge heeft sinds 2006 al meer dan 3,3 miljoen omvormers geleverd en is actief in 133 landen. Het merk heeft ook in Nederland een servicekantoor.

SolarEdge werkt met zogenaamde optimizers, die onder elk individueel paneel wordt geïnstalleerd. Hierdoor kan elk paneel apart worden uitgelezen.

werking van SolarEdge

Werking SolarEdge

Net als bij een gewone omvormer zet het SolarEdge systeem de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Lees meer over de verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen. Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem.

SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. De power- optimizers beveiligen de zonnepanelen ook, door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

Voordelen van SolarEdge

SolarEdge heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere omvormers:

  1. Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel
  2. Geen zorgen over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen
  3. besparing op onderhoudskosten
  4. Toekomstbestendig en flexibel
  5. Veiliger dan andere systemen

Hieronder leest u meer over elk voordeel dat SolarEdge biedt.

Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel

Met een string- omvormer wordt 6% van de zonnepanelen niet benut, op een dak zonder schaduw. Bij een situatie met schaduw verliest u 16-25% opbrengst met een string- omvormer. Dit komt omdat een regeling per zonnepaneel ontbreekt bij string- omvormers. Minder goede zonnepanelen beïnvloeden de opbrengst van alle andere zonnepanelen negatief. Wij noemen dit het tuinslang- effect.

Het tuinslang- effect?

Als u met een voet op een tuinslang gaat staan komt er minder water uit de slang. Dit is precies wat er met zonnepanelen gebeurd, alleen is de voet een minder goed werkend zonnepaneel. Dit paneel heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het hele systeem.

Door de zonnepanelen individueel te regelen met een SolarEdge power- optimizer heeft u geen last van het tuinslang- effect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder zonnepaneel.

Voorbeeldinstallatie zonder schaduw

Onderstaand ziet u de verschillen in opbrengst tussen de afzonderlijke zonnepanelen, bij een installatie zonder schaduwval. Zonder SolarEdge optimizers per zonnepaneel had bij alle zonnepanelen het laagste getal gestaan.

monitoring solaredge

Doordat elk paneel is voorzien van een eigen optimizer heeft een zonnepaneel dat minder presteert geen invloed op de opbrengst van andere onderdelen.

Oorzaken van het tuinslang effect

Het tuinslang- effect zien we terug bij alle installaties. Er zitten altijd verschillen in de prestaties van zonnepanelen onderling. Dit zijn de oorzaken van het tuinslang- effect:

Oorzaak 1: Schaduwval

Het negatieve effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een beetje schaduw zal al snel leiden tot grote verliezen. Een 1e generatie zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest 80% vermogen. Een dunnefilm zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest ook 20% vermogen. Zonder power- optimizers per zonnepaneel, hebben alle zonnepanelen last van een schaduwpaneel.

Voorbeeld van vermogensverlies door schaduw

In de onderstaande grafiek is de rode lijn het vermogen van een zonnepaneel zonder schaduw, over een periode van 7 dagen. De groene lijn is een zonnepaneel dat vanaf 13:00 uur last heeft van schaduw. Gelukkig heeft deze klant een optimizer per zonnepaneel, want anders zou zijn hele systeem vanaf 13:00 uur weinig opleveren.

Oorzaak 2: Opwarming

Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden, verliezen ze ongeveer 0,5% vermogen per graad Celsius. In de zomer worden zonnepanelen op het dak warmer dan 60 graden. Hierdoor verliezen de warmste zonnepanelen tot 20% vermogen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er opbrengstverschillen ontstaan. Zonder optimizers per zonnepaneel, remmen de warmste zonnepanelen alle andere zonnepanelen af.

temperatuur van zonnepanelen

Oorzaak 3: Degradatie

Het vermogen dat zonnepanelen geven, loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de verschillen groter.

Oorzaak 4: Vermogenstolerantie

Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie voor het vermogen. Als u een zonnepaneel van 325 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 325 Wp tot 335 Wp. Vanaf de fabriek is er dus al 3% verschil tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 5: Weersverandering

Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt, ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven. Bij veel indirect licht (bewolking) zien wij grotere verschillen ontstaan tussen de vermogens van zonnepanelen. Optimizers per zonnepaneel reageren hierbij veel sneller op de wisselende omstandigheden, waardoor de installatie in zijn geheel beter presteert.

Met SolarEdge geen tuinslangeffect

Doordat SolarEdge met een optimizer per zonnepaneel werkt, heeft u geen last van het tuinslang- effect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag. Zonder schaduw is dat 6% meer opbrengst en bij situaties met schaduw 16-25%.

Geen zorgen over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen

Bij een traditionele string- omvormer hebben we kWh-meter op de omvormer. Hierop zien we alleen de gegevens van het complete systeem, niet van de afzonderlijke zonnepanelen. We moeten erop vertrouwen dat alles goed werkt op het dak, maar zeker weten doen we het niet. Uit ervaring weten wij dat het niet vanzelfsprekend is dat alles goed blijft werken op het dak.

Met SolarEdge hoeft u zich geen zorgen te maken over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen. In de gratis software van SolarEdge is eenvoudig te zien, wat de opbrengst is van ieder individueel zonnepaneel. In een overzichtelijk dashboard zijn ook alle totalen af te lezen.

SolarEdge laat de volgende waardes zien van ieder individueel zonnepaneel:

  • Opbrengst in kWh per zonnepaneel
  • Vermogen in Watt per zonnepaneel
  • Voltage per zonnepaneel
  • Amperage per zonnepaneel
  • Voltage power- optimizers

Service

Als een zonnepaneel te ver achter blijft, krijgen wij automatisch een melding. De storingsanalyse wordt snel uitgevoerd vanuit ons kantoor. Indien u een Service Garant Plan heeft afgesloten, nemen wij direct contact met u op om een afspraak te plannen. Onze storingsmonteur kan vervolgens gericht te werk gaan.

Volta Solar ServicePlan (optioneel)

Om u nog verder te ontzorgen, hebben wij op basis van het SolarEdge systeem ons eigen ServicePlan ontwikkeld. Wij gebruiken de meetgegevens van SolarEdge om de maandelijkse opbrengst te controleren, aan de hand van een opbrengstberekening. De resultaten van onze controles worden maandelijks gepresenteerd in een overzichtelijk rapport. Zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden over de opbrengst van uw systeem. Klanten met een ServicePlan Comfort of Comfort Plus krijgen altijd een gratis servicemonteur bij een storing. Bekijk onze service abonnementen.

maandelijkse rapportage zonnepanelen

Besparing op onderhoudskosten

Het vervangen van de omvormer dient meegerekend te worden in de berekening van uw rendement op een investering in zonnepanelen. Deze kosten moet u in de toekomst nog maken om te kunnen blijven genieten van uw zonnepanelen.

String- omvormers: 2 keer vervangen en 25% kans op een defect tussen de 5 en 10 jaar

String- omvormers gaan gemiddeld 8-12 jaar mee. Dit komt omdat de condensatoren een beperkte levensduur hebben. String- omvormers dienen doorgaans 2 keer vervangen te worden op de levensduur van uw zonnepanelen. Wij verwachten dat 25% van de string- omvormers tussen de 5 en 10 jaar kapot gaan. Een garantieverlenging van 5 naar 10 jaar kost bijvoorbeeld bij SMA 25% van een nieuwe omvormer.

SolarEdge: slechts 1 keer vervangen

De omvormer van SolarEdge gaat 12-20 jaar mee. De optimizers leveren een constante spanning van 350 of 750 Volt aan bij de omvormer. Dit is de ideale gelijkspanning voor de omzetting naar wisselspanning. De constante belasting komt de levensduur van componenten ten goede. SolarEdge omvormers zijn opgebouwd uit de beste componenten. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Toekomstbestendig en flexibel

Met een string- omvormer dienen alle zonnepanelen van hetzelfde merk en type te zijn. Dit kan problemen opleveren als u na verloop van tijd een zonnepaneel moet vervangen. Met SolarEdge is het wel mogelijk om verschillende merken en types zonnepanelen toe te passen in één systeem.

SolarEdge is flexibeler dan andere systemen. Dakvlakken kunnen mooier uitgevuld worden, omdat we minder afhankelijk zijn van schaduwvrij oppervlak. Ook kunnen meerdere dakvlakken moeiteloos benut worden, zelfs als de hellingshoek en windrichting afwijkend is. Daarnaast zijn de omvormers van SolarEdge voorbereid op energieopslag in accu’s.

Veiliger systeem, zonder risico op brand

Een zonnepaneel geeft ongeveer 36 Volt gelijkspanning. Als we 10 zonnepanelen in serie aansluiten staat er 10 x 36 Volt = 360 Volt op de kabels. Deze spanning is met geen mogelijkheid van de kabels af te krijgen, zolang de zonnepanelen doorgekoppeld zijn. Zelfs als de stroom binnen wordt uitgeschakeld, blijft er 360 Volt op de gelijkstroomkabels staan. Dit kan gevaar opleveren bij beschadigde kabels, brand of bij werkzaamheden aan de installatie.

Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel. Zo kan er nooit een gevaarlijke situatie ontstaan op het dak.

De SolarEdge optimizers zijn uitgerust met vlamboogdetectie. Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit. Onderstaande video demonstreert wat er gebeurt met SolarEdge en zonder SolarEdge.

Hogere verzekeringspremie in de toekomst voorkomen?

Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, trekken zonnepanelen ook steeds meer de aandacht van verzekeraars. In landen waar zonnepanelen al heel populair zijn, moeten zonnepanelen- eigenaren vaak meer premie voor de brandverzekering betalen als ze een string- omvormer gebruiken. Kiest u voor SolarEdge, dan heeft u hier geen last van.

brand bij zonnepanelen

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van SolarEdge? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden op uw woning te bespreken.