Enphase micro omvormers

Enphase Energy is fabrikant van micro-omvormers en energieopslagsystemen en is in 2009 opgericht in Californië, USA. Tegenwoordig is Enphase Energy actief in 21 landen wereldwijd en sinds 2012 actief in de Benelux.

enphase logo

enphase IQ7 micro omvormer

Enphase IQ-serie micro omvormers

Enphase produceert micro omvormers van de hoogste kwaliteit en geeft daarom ook standaard 25 jaar garantie op haar producten. De micro omvormers zijn gebouwd om de meest uiteenlopende weersomstandigheden te kunnen weerstaan – van sneeuwstormen tot zomerhittes. Dankzij de burst-technology zorgen de micro omvormers ervoor dat de zonnepanelen tijdens schemering en andere omstandigheden goed blijven presteren. De verwachtte levensduur van de omvormers ligt rond de 25 – 35 jaar.

Enphase micro omvormers voldoen aan de gestelde veiligheidseisen van de overheid en worden onderworpen aan de strengste kwaliteitscontroles. Het systeem is gemakkelijk uit te breiden en is voorbereid op de plaatsing van een accusysteem. Met een accusysteem kunt u de opgewekte zonne-energie opslaan, waardoor u ’s avonds en op zeer bewolkte dagen toch gebruik kunt maken van zonne-energie.

solaredge omvormer

Verschil Enphase en SolarEdge

Er zijn veel overeenkomsten tussen een SolarEdge systeem en een systeem met Enphase micro omvormers. Zo wordt in beide gevallen elk paneel individueel geregeld en bieden beide merken real time monitoring. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase.

Flexibel systeem
Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden. Zo kunt u uw zonnepanelensysteem aanpassen aan uw jaarlijkse verbruik en zit u niet vast aan de keuze die u nu maakt. Enphase kan met uw situatie meegroeien. Gaat u bijvoorbeeld elektrisch rijden, dan kunt u gemakkelijk een aantal panelen toevoegen. Gaan de kinderen het huis uit? In dat geval kunt u gemakkelijk enkele panelen van het systeem verwijderen.

Geen omvormer in huis
Bij micro omvormers hoeft er geen omvormer in huis te worden geplaatst. De micro omvormers bevinden zich namelijk op het dak onder de panelen. Hiermee bespaart u plaats in huis én de installateurs hoeven niet binnen in uw huis te werken. Een SolarEdge omvormer zal vaak in uw huis geplaatst moeten worden Daarna zal er een kabeltraject tussen niet alleen de omvormer en de panelen maar ook tussen de omvormer en meterkast aangelegd moeten worden.

Betere garantie en langere levensduur
Enphase biedt standaard 25 jaar garantie op de micro omvormers. SolarEdge biedt standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Op de optimizers van SolarEdge zit 25 jaar fabrieksgarantie. Tevens heeft Enphase een verwachte levensduur van 25 – 35 jaar, waar een SolarEdge omvormer na 15 tot 20 jaar vervangen moet worden.

Enphase micro omvormers en traditionele string omvormers

Bij string omvormers worden de zonnepanelen in een serie aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens gekoppeld aan de omvormer. Hierbij zal het zwakste paneel (de zwakste schakel) altijd bepalend zijn voor de opbrengst van de resterende zonnepanelen. Bij micro omvormers heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer. Hierdoor zal altijd de maximaal haalbare opbrengst per paneel behaald worden. Automatisch resulteert dit in een gemiddeld hogere opbrengst per systeem in vergelijking met de traditionele string omvormers.

stringomvormer vs micro-omvormer

(Brand)veiliger

Een groot voordeel ten opzichte van string omvormers is de brandveiligheid voor de monteurs én voor u. De gelijkstroom die wordt geproduceerd door uw panelen wordt meteen bij het paneel omgezet in wisselstroom. Op deze manier loopt er geen hoog voltage op uw dak, wat veiliger is voor de monteurs en tijdens calamiteiten. Een string omvormer systeem kan tot 1000 volt aan spanning op uw dak genereren. Een micro omvormer systeem zorgt ervoor dat het maximale voltage op uw dak onder de 60 volt blijft.

Monitoring per paneel

Bij een string omvormer kunt u alleen de opbrengst van het gehele systeem bekijken middels de kWh-meter op de omvormer. Bij Enphase is er een micro omvormer per paneel die individueel uit te lezen is. Hierdoor is in het geval van verminderde opbrengst direct te zien bij welk paneel het probleem ligt.

Schaduw

Als er bij een zonnepanelensysteem met string omvormer één paneel last heeft van schaduwval, heeft dit een negatief effect op de gehele string van zonnepanelen. Bij een conventionele string omvormer zijn alle zonnepanelen aangesloten op een enkele omvormer. Hierdoor lijdt het hele systeem eronder als één zonnepaneel minder presteert, bijvoorbeeld door schaduw of bladeren op het dak. Als een zonnepaneel helemaal uitvalt, dan werkt zelfs het hele systeem niet meer. Micro omvormers worden op elk paneel aangesloten, in het geval dat dan een zonnepaneel minder presteert zullen de overige panelen naar behoren functioneren.

Snellere installatie

Daarnaast zijn Enphase micro omvormers sneller te installeren, wat aanzienlijk goedkoper is. Enphase garandeert dat haar omvormers gemiddeld 88 minuten sneller te installeren zijn dan conventionele string omvormers.

Langere levensduur

Enphase micro omvormers hebben een levensduur van 25 – 35 jaar mede dankzij lage voltages en geen bewegende delen in de omvormer. Traditionele string omvormers hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar. Na deze periode zal de omvormer vervangen moeten worden.

enphase monitoring

Envoy & Enlighten monitoring software

Enphase biedt de mogelijkheid om de werking van uw zonnepanelensysteem te monitoren met speciale software genaamd Enlighten. De Envoy wordt ook wel de ‘hersenen van het systeem’ genoemd. Het Envoy systeem verzamelt de gegevens van de micro omvormer en zet deze gegevens door naar de Enlighten software. De communicatie loopt ook de andere kant op: Uw installateur kan via Envoy van afstand een probleem lokaliseren en oplossen. Enlighten vangt de gegevens op en toont deze in een gebruikersvriendelijke interface die u als gebruiker zelf kan raadplegen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de micro-omvormers van Enphase? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze omvormer specialisten.