Moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Zonnepanelen reinigen is in principe niet nodig, omdat ze een zelfreinigende laag hebben. Deze buitenste schil zorgt ervoor dat het meeste vuil, zoals stof, vogelpoep en bladeren, van de panelen spoelt als het regent. Bij zware vervuiling die niet vanzelf wegspoelt, kan het aan te raden zijn om toch de zonnepanelen te (laten) reinigen. Eens in de paar jaar schoonmaken is dan voldoende.

Ondanks de zelfreinigende laag, is er wel een klein verschil in opbrengst tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Dit kan zo’n 2 a 3 procent verschil in opbrengst per jaar schelen.

Sneeuw en zonnepanelen

In de winter kan er een laag sneeuw op de zonnepanelen blijven liggen. In dat geval raden we aan de zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is zeer beperkt. Daarnaast is er een risico dat u de zonnepanelen beschadigt als er ijsvorming heeft plaatsgevonden. De sneeuw schuift vanzelf van de panelen wanneer het iets warmer wordt.

Hoe reinigt u zonnepanelen?

Wij adviseren om het schoonmaken van zonnepanelen over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Wilt u ze toch zelf schoonmaken? Houd dan rekening met onderstaande tips.

Tips bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Raak de zonnepanelen alleen aan met handschoenen. Als u de zonnepanelen met blote handen aanraakt, laat u sneller vuil of vingerafdrukken achter.
  • Maak bij het schoonmaken gebruik van osmose water, kalkvrij of gedemineraliseerd water. Kraanwater bevat kalk en is niet aan te raden.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons, geen metalen voorwerpen.
  • Gebruik een telescoopsteel als u moeilijk bij de zonnepanelen kunt komen.

reinigen zonnepanelen
Vooral niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Gebruik geen schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen.
  • Gebruik geen zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten.
  • Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten.
  • Maak panelen met breuklijnen of gebroken glas niet schoon. Dit is gevaarlijk, u kunt u verwonden en er is kans op elektrocutie.

Kosten voor het laten reinigen

U kunt ook een professioneel bedrijf inschakelen om de zonnepanelen te reinigen. Het schoonmaken van een installatie met 10 zonnepanelen kost rond de 80 euro.

Wanneer is de beste tijd om te reinigen?

Eens in de paar jaar de zonnepanelen reinigen is voldoende. De hoeveelheid vuil varieert per regio. Zo heeft u in de buurt van een bos waarschijnlijk meer last van vogelpoep. Gaat u de zonnepanelen schoonmaken? Doe dit dan vlak vóór het zonnige seizoen, zo rond de maand maart. Dan zijn ze op tijd schoon om de beste dagen mee te pikken. Zonnepanelen presteren namelijk het beste in de lente als de zon veel schijnt maar het nog niet zo warm is.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.