Terug naar boven

Advies

Beste zonnepanelen

Terug

Wat zijn de beste zonnepanelen voor uw situatie? Het aanbod van panelen is tegenwoordig groot. Hoe herkent u de beste zonnepanelen?

Dit artikel gaat over:

  • kwaliteit en keurmerken
  • fabrikanten en garanties
  • beste prijs en rendement

De kwaliteit van zonnepanelen is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties van een zonnepaneel zien er vaak vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk om onderscheid te maken als u weet waar u op moet letten als u op zoek bent naar de beste zonnepanelen voor uw dak.

Prijs- kwaliteit zonnepanelen

Er zit veel verschil in de prijs en de kwaliteit van zonnepanelen. Maar wat maakt het ene zonnepaneel nu kwalitatief beter dan het andere? De kwaliteit van een zonnepaneel zit in de keuze van de materialen, de kwaliteitsnormen tijdens de productie en het minutieus uitvoeren van alle stappen van het productieproces, zonder de kantjes er af te lopen.

Voorbeeld: laminatie proces zonnepanelen

laminatie zonnepanelenEen van de belangrijkste stappen bij de productie van een zonnepaneel is het laminatie proces. Het doel van de laminatie, is om de zonnecellen met behulp van zogenaamde “EVA folie” in te kapselen tot een permanent, onscheidbaar geheel. Dit proces moet het paneel op de lange termijn beschermen tegen vocht en is van groot belang voor de levensduur van het zonnepaneel.

De tijd die fabrikanten nemen voor dit belangrijke proces varieert van 5 tot 17 minuten. Door korter te lamineren, eventueel met goedkopere folie, kunnen veel meer zonnepanelen gefabriceerd worden met een productielijn. Dit leidt tot een lagere prijs. Het risico op vochtintrede op lange termijn wordt echter groter. Wilt u dit risico niet nemen? Let er dan op dat uw zonnepanelen een PID (Potential Induced Degradation) test hebben doorstaan.
In de praktijk moet u er rekening mee houden dat goedkopere zonnepanelen waarschijnlijk met minder goede materialen zijn gemaakt. Bij de productie zijn de keuzes van de fabrikant meer gericht op een hoge productie dan op kwaliteit.

PID test

Bij de PID test wordt getest of het paneel op lange termijn last kan krijgen van verliezen door vocht of ‘delaminatie’. Lekverliezen zijn op lange termijn één van de meest voorkomende problemen, die ontstaan door slechte soldeerverbindingen of afdichtingen. Als de zonnepanelen van een fabrikant “PID free” zijn verklaard, is dit zeker terug te vinden op hun website.

PID freeBij de PID test wordt het paneel gedurende 96 uren in een klimaatkamer blootgesteld aan een temperatuur van 60°C en een relatieve vochtigheid van 85%, terwijl ze aangesloten worden op een systeem van 1000 Volt. Na deze test is een verlies van 5% toegestaan.

Verder kan een fabrikant de volgende IEC kwaliteitscertificaten (van de International Electrotechnical Commission) behalen:
IEC 61701: Zoutnevel corrosietest, relevant voor kustgebieden en in de winter bij strooizout
IEC 62716: Ammoniakbestendigheid, relevant in landbouwgebieden
IEC 60068: Stof- en zandtest

IEC kwaliteitsnormen

Er zijn minimale kwaliteitseisen waaraan een zonnepaneel moet voldoen. Deze eisen zijn omschreven in de IEC 61215 en IEC 61730. De fabrikant stuurt een zonnepaneel naar een onafhankelijke testinstantie zoals TÜV. Nadat TÜV de standaard tests heeft uitgevoerd op het zonnepaneel ontvangt de fabrikant een TÜV certificaat.

De standaard tests voor de IEC 61215 en IEC 61730 zijn echter zeer beperkt. Zo wordt er een temperatuur-wisseltest gedaan die gelijk staat aan nog geen jaar gebruik. De UV-bestendigheid wordt getest op een niveau dat lager ligt dan de UV-instraling in Europa.

In de praktijk garandeert een TÜV certificaat dus helaas niet de beloofde levensduur van minimaal 25 jaar. De panelen worden niet alleen zeer beperkt getest op kwaliteit, het is ook niet zeker of de fabrikant alle zonnepanelen produceert met de kwaliteit van het testpaneel dat is opgestuurd voor het certificaat.

Kwaliteit zonnepaneel constructie

De prestaties van de zonnecellen is afhankelijk van de kwaliteit van de constructie van het zonnepaneel. Zeker op lange termijn is het van belang dat de zonnecellen goed worden beschermd door de constructie van het paneel. De kwaliteit van het zonnepaneel is afhankelijk van de gekozen componenten, de manier van assembleren en de kwaliteitscontrole in de fabriek.

Fabrieksinspecties zonnepanelen

Gerenommeerde fabrikanten laten hun fabrieken regelmatig inspecteren. Onze fabrikant JA Solar laat de kwaliteit van hun zonnepanelen controleren door PI Berlin en Solar-IF. JA Solar onderhoudt een eigen, door VDE geaccrediteerd testlaboratorium en voert regelmatig moduletests door, om zich met betrekking tot zijn zelf opgelegde kwaliteitseisen af te dekken en om productinnovaties te versnellen.

Wij sturen onze eigen Quality Control teams naar de fabrieken van onze PV-leveranciers. De kwaliteitscontrole vindt op locatie plaats vóórdat de panelen verscheept worden. Panelen met defecten of onregelmatigheden worden geweigerd. Zo weten we zeker dat we kwalitatief goed materiaal inkopen.

zonnepanelen inspectie

Ervaringen met zonnepanelen fabrikant

De markt voor zonnepanelen groeit snel. Veel fabrikanten komen en gaan, maar er zijn ook fabrikanten die al een goede reputatie hebben opgebouwd. Onze fabrikant JA Solar bestaat al 15 jaar.

Met een fabrikant die al langer bestaat heeft u veel meer zekerheid met betrekking tot de kwaliteit die geleverd wordt. Deze fabrikant heeft immers meer ervaring en heeft zich al meer bewezen dan de nieuwkomers. Wij selecteren onze leveranciers hierop.

Fabrieksgarantie zonnepanelen

Op zonnepanelen krijgt u doorgaans 10, 12 of 15 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie gaat over gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie van de zonnepanelen, met als gevolg dat de zonnepanelen niet meer werken.

Voor de inkoop van onze zonnepanelen maken wij gebruik van de gunstige contracten die ons moederbedrijf Essent/ EON heeft afgesloten met de fabrikanten. Essent/ EON is de importeur en biedt daarmee extra zekerheid voor onze klant. Veel zonnepanelen worden immers geïmporteerd door relatief kleine en kwetsbare importeurs. Wanneer een fabrikant wegvalt, is de eindklant afhankelijk van de importeur.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Zelfs de beste zonnepanelen lopen na verloop van tijd iets terug in vermogen. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun zonnepanelen nog opleveren na 25 jaar. Doorgaans gaat het om 80% van het vermogen na 25 jaar. Zie hieronder de vermogensgarantie van een JA Solar zonnepaneel. REC geeft zelfs een vermogensgarantie van 92%.

vermogensgarantie JA Solar zonnepanelen

Als het vermogen niet meer gehaald wordt door een beschadiging van het paneel, valt dit buiten de vermogensgarantie. Om deze reden is de kwaliteit van het paneel erg belangrijk.

Beste kwaliteit zonnepanelen

Als we kijken naar welke fabrikant de beste (betaalbare) kwaliteit zonnepanelen maakt, dan zeggen wij zonder twijfel JA Solar.

JA Solar bestaat al 15 jaar. Dat is vrij uniek in deze markt met veel relatief jonge fabrikanten. JA Solar is groot geworden door zich te focussen op betaalbare kwaliteit. Dat hier veel behoefte aan is blijkt uit het feit dat JA Solar tot een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen wereldwijd behoort.

De fabrikant produceert voornamelijk in China. Het productieproces is ver geautomatiseerd en er worden veel controles gedaan om de hoge kwaliteit te waarborgen. De totale keten van de grondstof tot de productie van wafers, cellen en modules heeft JA Solar in eigen hand.

De kwaliteit van JA Solar zonnepanelen ligt boven de minimale eisen die gesteld worden aan zonnepanelen. Overbodige luxe? Niet als u 100% zekerheid wilt hebben over de levensduur en prestaties op lange termijn. JA Solar laat niets aan het toeval over.

Beste zonnepanelen rendement

Het beste rendement op een investering in zonnepanelen wordt doorgaans niet behaald met hoog- rendement zonnepanelen. De reden is dat u relatief veel betaalt voor de nieuwste techniek.

Wij werken hoofdzakelijk met zonnepanelen van 300 tot 370 Wp per zonnepaneel. De grootste fabrikanten van zonnepanelen produceren hier de grootste volumes van, waardoor deze vermogens voor een goede prijs geleverd kunnen worden. Wat het beste vermogen per paneel is hangt af van de gewenste opbrengst en het beschikbare dakoppervlak. Als u een dakcheck aanvraagt geven wij hier vrijblijvend advies in.

Bekijk onze zonnepanelen

Kwaliteit van de installateur

Als u de beste zonnepanelen koopt, is het natuurlijk ook belangrijk dat uw installateur alles correct monteert. Hoe herkent u een betrouwbaar en ervaren zonnepaneleninstallateur?

Zonnekeur

Zonnekeur is geen keurmerk voor zonnepanelen, maar voor de installateurs. Zonnekeur installateurs hebben aantoonbaar veel ervaring, hebben het landelijke examen zonne-energie installateur behaald en hebben de praktijk toets met goed gevolg doorstaan. Kiezen voor het Zonnekeur is daarom kiezen voor zekerheid, voor een lang, betrouwbaar en veilig gebruik van zonne-energie. Volta Solar is erkend Zonnekeur installateur.

SEI Erkenning Zonnestroom

Volta Solar is teven SEI erkend zonnestroom installateur. Dit betekent dat de technisch beheerder voldoende kennis en ervaring heeft op het gebied van zonnestroom en dat er adequaat opgeleide mensen in dienst zijn.

BRL 6000-01

Bij een zonnepaneleninstallatie is het belangrijk dat alle onderdelen correct en veilig worden aangesloten. De BRL6000-01 benoemt kwaliteitseisen voor het ontwerpen en monteren van elektrotechnische installaties in individuele woningen. Volta Solar is BRL 6000-01 gecertificeerd.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.

Inhoudsopgave

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Boordevol tips om te besparen op je energierekening.

  •  *
  •  *

Door op "Aanmelden" te klikken, gaat u akkoord met het privacybeleid.

Algemene voorwaarden, privacy- en cookie verklaring van Volta Solar

Hieronder vindt u onze algemene voorwaarden in PDF-vorm:

 

Privacy- en cookie verklaring van Volta Solar

1. Verwerkingsverantwoordelijke

Volta Solar maakt deel uit van de E.ON Groep. Klik hier voor de ondernemingen die deel uitmaken van deze groep .

Via de diensten en/of producten  van deze ondernemingen (hierna: "Wij " of “Ons”) worden privacygevoelige gegevens (hierna: "Persoonsgegevens" of "Gegevens") verwerkt. Onder de verwerking verstaan we al het gebruik van uw persoonsgegevens. Zoals het opslaan, aanpassen, doorsturen of (gedeeltelijk) verwijderen van deze gegevens.

Essent N.V., gevestigd aan het Willemsplein 4, 5211 AK te ’s-Hertogenbosch is voor de gegevensverwerkingen binnen de E.ON Groep de verwerkingsverantwoordelijke. Per verbonden onderneming kunnen er aanvullende en/of afwijkende bepalingen in de privacy- verklaringen staan. Dit heeft te maken met de specifieke dienstverlening en/of producten van deze onderneming. Als u klant bent bij een van de verbonden ondernemingen, adviseren we u om hun privacyverklaring te lezen. Wij verwerken uw persoonsgegevens doordat u bijvoorbeeld gebruik maakt van onze diensten via onze websites of apps.

2. Wanneer leggen wij uw gegevens vast?

Als u telefonisch, via onze website(s) of andere verkoopkanalen contact heeft met ons. Dit kan zijn voor een aanvraag, vragen over en/of het afsluiten van een overeenkomst voor een product en/of dienst.

3. Soorten persoonsgegevens

Wij kunnen de volgende persoonsgegevens gebruiken voor de doelen die we in deze privacyverklaring noemen:

Vaak gebruiken we maar een aantal van bovengenoemde gegevens. Welke dat zijn, hangt af van het doel waarvoor we de gegevens verwerken (zie ook punt 5. Hiervoor kunnen wij uw gegevens verwerken).

We kunnen bovenstaande persoonsgegevens ook combineren om persoonlijke profielen van u op te bouwen, zodat we u gerichte content kunnen tonen op onze website(s) of app(s). En gepersonaliseerde e-mail kunnen toesturen of gepersonaliseerde online advertenties kunnen tonen buiten onze eigen website(s) (zie ook punt 12. Profilering).Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de producten en/of diensten van Volta Solar,  welke persoonsgegevens in het kader daarvan en voor welke doeleinden daarvoor door ons verwerkt worden zie hieronder:

Installatie- en servicediensten

Wanneer u zich aanmeldt voor een van onze diensten vragen we u om persoonsgegevens en gegevens over energieverbruikstoestellen en daaraan gekoppelde installaties te verstrekken. Deze gegevens worden gebruikt om de dienst uit te kunnen voeren, (bij) u te informeren over de dienst of om u een betere dienst aan te bieden:

 

Monitoring

Bij deze dienst  verleent de klant goedkeuring aan bedrijf om in voornoemde woning bijvoorbeeld:

De verzamelde data is afhankelijk van de gekozen dienst.

Het historisch verbruik betreft uw energieverbruik over een maximale periode van 5 jaren welk wij bij u opvragen.  De historische data wordt gebruikt om te berekenen hoeveel energie u op jaarbasis gebruikt.

De omvormer data betreft de bruto productie waarden van uw Zon PV installatie. Deze data wordt uitgevraagd via de fabrikant van de omvormer. De data wordt gebruikt om het opgewekte vermogen van uw PV installatie te monitoren ten behoeve van de vermogensgarantie.

De CV-ketel data betreft bijvoorbeeld de leeftijd van de ketel, het energieverbruik, de fabrikant.

Tevens bewaren we in het geval van een ServicePlan een klantprofiel met daarin naast de NAW- gegevens onder meer:

 

4. Zo komen we aan uw gegevens

We vragen uw gegevens op het moment dat u een offerte of advies bij ons aanvraagt. Soms bepaalt u zelf of u gegevens aan ons wilt doorgeven of niet. Bijvoorbeeld de gegevens die u zelf kunt invullen op een van onze websites of apps of gegevens die u telefonisch aan ons doorgeeft. Voor sommige (aanvullende) producten/diensten is het verplicht bepaalde gegevens door te geven voordat u gebruik kunt maken van deze diensten. Zo wordt uw naam, adres en woonplaats gebruikt als u klant wilt worden.

Bij het invullen van persoonsgegevens geven we waar mogelijk aan welke gegevens noodzakelijk zijn en welke u niet per se hoeft te delen met ons. Daarnaast zijn er ook gegevens die we automatisch ontvangen, zoals uw surfgedrag. Deze gegevens ontvangen we via cookies en soortgelijke technieken. Zie ook punt 11 en 12 Cookies en Profilering.

Daarnaast kopen wij ook datasets aan bij derde partijen. Voorbeelden van deze aangekochte data zijn socio-demografische gegevens of interesses ingedeeld in categorieën. Klik hier indien u wilt zien bij welke partijen datasets worden aangekocht.

5. Hiervoor kunnen wij uw gegevens verwerken

De verwerking van uw persoonsgegevens gebeurt in overeenstemming met de betreffende wet- en regelgeving. We kunnen, met uw toestemming (voor zover dat vereist is) persoonsgegevens verzamelen voor de volgende doeleinden:

We gebruiken uw gegevens niet voor andere doeleinden dan die hierboven staan beschreven. Mochten er andere doeleinden zijn voor het gebruik van uw persoonsgegevens, zullen we u eerst om toestemming vragen.

6. Grondslagen voor de verwerking van uw gegevens

We verwerken gegevens omdat dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst. Bijvoorbeeld omdat de verwerking noodzakelijk is om onze producten en diensten te kunnen leveren. Daarnaast kunnen we persoonsgegevens verwerken, omdat dit op grond van een wettelijke plicht noodzakelijk is. Het kan ook zo zijn dat we gegevens verwerken, omdat we hier zelf een gerechtvaardigd belang bij hebben. Zoals bij marketing het geval is. Ook kunnen persoonsgegevens worden verwerkt op basis van uw toestemming. Zo vragen wij uw toestemming voordat we cookies plaatsen of bij het uitlezen van de slimme meter.

7. E-mail

Uw e-mailadres kunnen we gebruiken:

U kunt zich voor al deze e-mails afmelden door gebruik te maken van de afmeldlink in het toegezonden e-mailbericht of in de Mijn-omgeving (indien u klant bent van Essent). Uw e-mailadres kan ook gebruikt worden om u te informeren over onze producten en/of diensten via campagnes op social media, zoals Facebook, videokanalen zoals YouTube en/of zoekmachines zoals Google. U kunt zich hiervoor afmelden door een e-mail te sturen naar privacy@voltasolar.nl.

8. Social media

Wij gaan graag, via het web en (eigen) social media kanalen in dialoog met klanten, gebruikers van onze diensten en van onze apps, bezoekers van de website over onze organisatie, producten en/of diensten. Het doel is om nuttige en relevante informatie te bieden en/of vragen die via social media gesteld worden, te beantwoorden. Wij volgen actief het internet en social media kanalen, zoals Facebook, LinkedIn en blogs.

Wij behouden ons uitdrukkelijk het recht voor om niet op iedere vraag of opmerking te reageren. Aan het wel of niet inhoudelijk reageren kan dan ook geen enkel recht worden ontleend.

Het kan voorkomen dat bij het deelnemen aan feeds en het beantwoorden van vragen of het reageren op opmerkingen, wij (persoons-)gegevens vastleggen. Deze verwerken we uiteraard in overeenstemming met deze privacyverklaring. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de content die andere gebruikers van social media kanalen plaatsen of hoe zij omgaan met persoonsgegevens. Als u vragen of opmerkingen heeft, neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar privacy@voltasolar.nl.

9. Apps

Wij bieden een deel van onze dienstverlening aan via apps. Via apps kunnen persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt. Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens via apps valt ook onder deze privacyverklaring. Voor een goede werking van sommige apps willen wij toegang tot gegevens over uw smartphone of tablet, zoals welk besturingssysteem wordt gebruikt. Bij installatie van de app vragen wij uw toestemming voor toegang tot gegevens die voor de werking van de app noodzakelijk zijn. Wij slaan niets op van uw contacten, apps van andere aanbieders of telefoonnummers. Ook bewaren we geen informatie die irrelevant is voor de werking van de app. Tot slot: de melding met betrekking tot de applicaties is voor het onderdeel “Meer van […] apps”: als u toestemming geeft, stellen wij u alleen onze apps voor die u nog niet heeft.

Overzicht van onze apps:

 

10. Delen van persoonsgegevens

Uw persoonsgegevens kunnen binnen onze groep worden uitgewisseld en gecombineerd. (Zie ook punten 1. Verwerkingsverantwoordelijke, 5. Hiervoor kunnen wij uw gegevens verwerken en 12. Profilering).

Voor de verwerking van uw persoonsgegevens maken wij gebruik van derde partijen die uw gegevens krijgen. Wij verplichten deze derde partijen als verwerker onder meer volgens onze instructies en (beveiliging)standaarden met uw gegevens om te gaan. Deze afspraken leggen we met elke verwerker vast in een zogenaamde verwerkersovereenkomst.

Sommige van deze verwerkers bevinden zich buiten de EU. Als dit het geval is, zorgen wij ervoor dat we met deze partijen aanvullende afspraken hebben gemaakt, zodat een passend beschermingsniveau is gewaarborgd.

11. Cookies

Wij maken bij het aanbieden van onze diensten op websites en apps gebruik van cookies (en andere vergelijkbare technieken zoals javascript, hierna: “cookies”). Een cookie is een klein eenvoudig bestandje met gegevens dat of in de randapparatuur wordt opgeslagen (zoals pc, smartphone tablet) of in de sessie van uw browser staat. Als u een van onze websites bezoekt, slaan we op uw computer informatie op in de vorm van een “cookie”. Zo herkennen we u automatisch bij uw volgende bezoek. Cookies zijn ongevaarlijk. Cookies kunnen geen virussen overbrengen. Elk cookie is uniek en kan alleen worden gelezen door de server die het aan uw systeem heeft gegeven. Een belangrijk doel van cookies is dat ze gebruikt worden voor uw gemak.

Wij onderscheiden 3 soorten cookies:

Bekijk de cookies die we gebruiken in detail.

Voordat we niet-noodzakelijke cookies plaatsen, informeren we u hierover en vragen we uw toestemming. Pas nadat u toestemming heeft gegeven, worden deze cookies geplaatst en uitgelezen. Deze toestemming kunt u op elk willekeurig moment weer aanpassen, door naar de cookie instellingen te gaan. Omdat het plaatsen en uitlezen van niet-noodzakelijke cookies gezien wordt als een verwerking van persoonsgegevens, zijn de overige bepalingen uit deze privacy- en cookieverklaring hier ook op van toepassing (Zie ook met name punten 4. Zo komen wij aan uw gegevens, 12. Profilering, 13. Bewaren, 14. Beveiliging en 16. Uw rechten).

U bepaalt zelf welke cookies op uw apparaat worden opgeslagen en u kunt ook cookies verwijderen die al zijn opgeslagen. De toestemming voor het plaatsen van cookies wordt ook opgeslagen in een cookie. Verwijdert u cookies uit uw browser dan kan uw keuze niet worden herkend en informeren we u opnieuw over het gebruik van cookies en vragen we u om toestemming.

Informatie over hoe u cookies kunt uitzetten of kunt wissen per browser vindt u op:

12. Profilering

Wij kunnen gebruik maken van profilering. Profilering betekent het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons)gegevens met als doel u in te delen in bepaalde (interesse)categorieën. Voor de opbouw van de profielen kan het profilerings-algoritme in theorie alle soorten relevante gegevens meenemen die genoemd staan onder punt 3. Soorten persoonsgegevens. Bekijk punten 4. Zo komen wij aan uw gegevens en 11. Cookies voor meer informatie over hoe we de gegevens verkrijgen.

Na het verkrijgen van de gegevens worden daarop analyses uitgevoerd met als resultaat dat we automatisch bepaalde (interesse-)categorieën aan uw profiel toevoegen. Zo zorgt profilering ervoor dat zowel de content van onze websites, apps en e-mails en onze aanbiedingen en advertenties beter bij uw interesses aansluiten.

Profilering kan impact hebben op uw privacy. Bijvoorbeeld als we op basis van onjuiste of verouderde gegevens verkeerde (interesse-)categorieën aan u hebben gekoppeld. U kunt zich hiervoor afmelden door een mail te sturen naar privacy@voltasolar.nl. We sluiten u dan in het vervolg uit van profilering.

13. Bewaren

Wij gebruiken uw persoonsgegevens zolang dat nodig is voor de doelen die we in deze verklaring noemen of om te voldoen aan wettelijke (bewaar)verplichtingen.

14. Beveiliging

We doen ons uiterste best om de persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen. We treffen passende organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen die proberen te voorkomen dat iemand ongeoorloofde toegang tot uw persoonsgegevens krijgt of deze kan aanpassen, openbaar kan maken of ervoor zorgen dat de persoonsgegevens verloren gaan. Als we zogenaamde verwerkers inschakelen, verplichten we ze onder meer om volgens onze instructies en onze (beveiligings)standaarden met uw persoonsgegevens om te gaan.

15. Meldplicht datalekken
Sinds 1 januari 2016 geldt een meldplicht voor datalekken. Onder een datalek wordt kort gezegd een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens verstaan. Aangezien wij uw persoonsgegevens verwerken, hebben wij een protocol opgesteld hoe wij omgaan met mogelijke datalekken. We maken zorgvuldig de afweging of een datalek gemeld dient te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en/of aan betrokkenen (degenen op wie een persoonsgegeven betrekking heeft).

16. Uw rechten

U heeft het recht ons te verzoeken om uw gegevens in te zien, te corrigeren, te verwijderen of te laten weten dat u gebruik wilt maken van uw recht op beperking van de verwerking en overdraagbaarheid van uw gegevens. Ook kunt u verzet aantekenen tegen de verwerking van uw persoonsgegevens. Als u ons toestemming heeft gegeven voor de verwerking van uw persoonsgegevens, kunt u deze toestemming op eenvoudige wijze intrekken. Voor het uitoefenen van uw recht van verzet klikt u hier. U kunt zich hiervoor afmelden door een mail te sturen naar privacy@voltasolar.nl.

We reageren binnen vier weken op uw verzoek.

Bij vragen of klachten heeft u het recht om contact op te nemen met de bevoegde toezichthouder: de Autoriteit Persoonsgegevens.

We zorgen ervoor dat u deze rechten zoveel mogelijk in eigen hand heeft. Zo kunt u op de profielpagina op een van onze websites of apps uw gegevens inzien, corrigeren of verwijderen. En we geven u in onze e-mails de mogelijkheid aan te geven (‘verzet aan te tekenen’) dat u geen berichten meer wilt ontvangen.

17. Vindt er gegevensoverdracht plaats buiten de EU/EER?

Wij laten enkele diensten en prestaties uitvoeren door zorgvuldig gekozen en afgevaardigde dienstverleners die een zetel buiten de EU hebben (bv. IT-dienstverleners). In dat geval vindt een overdracht naar een derde land plaats. Hiervoor worden de wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbeschermingsregelingen als basis gebruikt om een passend gegevensbeschermingsniveau contractueel vast te leggen met de aanbieder. Hieronder vallen onder meer standaardcontracten van de EU.

18. Gedragscode slimme meter

Om onze diensten goed uit te voeren, gebruiken we meetgegevens uit kleinverbruik meetinrichtingen die op afstand uitleesbaar zijn (slimme meters). Leveranciers en de onder hun verantwoordelijkheid handelende meetbedrijven hebben in de Nederlandse energiebranche een gedragscode opgesteld over het gebruik, vastleggen, uitwisselen en bewaren van gegevens uit slimme meters.

19. Andere websites

Op onze website(s) treft u een aantal links aan naar andere websites. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de wijze waarop deze sites met persoonlijke informatie omgaan. Lees hiervoor de Privacyverklaring van de site die u bezoekt.

20. Wijzigingen

Wij kunnen deze Privacy- en cookie verklaring eenzijdig wijzigen. We raden u dan ook aan om deze verklaring regelmatig te bekijken. Zo blijft u van eventuele wijzigingen op de hoogte.

Deze privacy- en cookieverklaring is laatstelijk gewijzigd op 16 mei 2018 en in overeenstemming gebracht met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 in werking treedt.

Heeft u na het lezen van deze privacy- en cookie verklaring nog vragen over de bescherming van uw persoonsgegevens? Neem dan contact op met onze functionaris voor de gegevensbescherming, privacy@essent.nl t.a.v. de Functionaris voor de gegevensbescherming.

Overzicht websites

• www.essent.nl;
• www.e-thermostaat.nl;
• www.energiedirect.nl;
• www.powerhouse.net;
• www.cvtotaal.nl;
• www.isoprofs.nl;
• www.energiewacht.nl;
• www.nederlandisoleert.nl;
• www.voltalimburg.nl;
• www.bespaarbazaar.nl;
• www.dakcheck.nl;
• www.improvers.nl;
• www.hofpromotion.nl.