Terug naar boven

Advies

Beste zonnepanelen

Terug

Wat zijn de beste zonnepanelen voor uw situatie? Het aanbod van panelen is tegenwoordig groot. Hoe herkent u de beste zonnepanelen?

Dit artikel gaat over:

 • kwaliteit en keurmerken
 • fabrikanten en garanties
 • beste prijs en rendement

De kwaliteit van zonnepanelen is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties van een zonnepaneel zien er vaak vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk om onderscheid te maken als u weet waar u op moet letten als u op zoek bent naar de beste zonnepanelen voor uw dak.

Prijs- kwaliteit zonnepanelen

Er zit veel verschil in de prijs en de kwaliteit van zonnepanelen. Maar wat maakt het ene zonnepaneel nu kwalitatief beter dan het andere? De kwaliteit van een zonnepaneel zit in de keuze van de materialen, de kwaliteitsnormen tijdens de productie en het minutieus uitvoeren van alle stappen van het productieproces, zonder de kantjes er af te lopen.

Voorbeeld: laminatie proces zonnepanelen

laminatie zonnepanelen Een van de belangrijkste stappen bij de productie van een zonnepaneel is het laminatie proces. Het doel van de laminatie, is om de zonnecellen met behulp van zogenaamde “EVA folie” in te kapselen tot een permanent, onscheidbaar geheel. Dit proces moet het paneel op de lange termijn beschermen tegen vocht en is van groot belang voor de levensduur van het zonnepaneel.

De tijd die fabrikanten nemen voor dit belangrijke proces varieert van 5 tot 17 minuten. Door korter te lamineren, eventueel met goedkopere folie, kunnen veel meer zonnepanelen gefabriceerd worden met een productielijn. Dit leidt tot een lagere prijs. Het risico op vochtintrede op lange termijn wordt echter groter. Wilt u dit risico niet nemen? Let er dan op dat uw zonnepanelen een PID (Potential Induced Degradation) test hebben doorstaan.
In de praktijk moet u er rekening mee houden dat goedkopere zonnepanelen waarschijnlijk met minder goede materialen zijn gemaakt. Bij de productie zijn de keuzes van de fabrikant meer gericht op een hoge productie dan op kwaliteit.

PID test

Bij de PID test wordt getest of het paneel op lange termijn last kan krijgen van verliezen door vocht of ‘delaminatie’. Lekverliezen zijn op lange termijn één van de meest voorkomende problemen, die ontstaan door slechte soldeerverbindingen of afdichtingen. Als de zonnepanelen van een fabrikant “PID free” zijn verklaard, is dit zeker terug te vinden op hun website.

PID free Bij de PID test wordt het paneel gedurende 96 uren in een klimaatkamer blootgesteld aan een temperatuur van 60°C en een relatieve vochtigheid van 85%, terwijl ze aangesloten worden op een systeem van 1000 Volt. Na deze test is een verlies van 5% toegestaan.

Verder kan een fabrikant de volgende IEC kwaliteitscertificaten (van de International Electrotechnical Commission) behalen:
IEC 61701: Zoutnevel corrosietest, relevant voor kustgebieden en in de winter bij strooizout
IEC 62716: Ammoniakbestendigheid, relevant in landbouwgebieden
IEC 60068: Stof- en zandtest

IEC kwaliteitsnormen

Er zijn minimale kwaliteitseisen waaraan een zonnepaneel moet voldoen. Deze eisen zijn omschreven in de IEC 61215 en IEC 61730. De fabrikant stuurt een zonnepaneel naar een onafhankelijke testinstantie zoals TÜV. Nadat TÜV de standaard tests heeft uitgevoerd op het zonnepaneel ontvangt de fabrikant een TÜV certificaat.

De standaard tests voor de IEC 61215 en IEC 61730 zijn echter zeer beperkt. Zo wordt er een temperatuur-wisseltest gedaan die gelijk staat aan nog geen jaar gebruik. De UV-bestendigheid wordt getest op een niveau dat lager ligt dan de UV-instraling in Europa.

In de praktijk garandeert een TÜV certificaat dus helaas niet de beloofde levensduur van minimaal 25 jaar. De panelen worden niet alleen zeer beperkt getest op kwaliteit, het is ook niet zeker of de fabrikant alle zonnepanelen produceert met de kwaliteit van het testpaneel dat is opgestuurd voor het certificaat.

Kwaliteit zonnepaneel constructie

De prestaties van de zonnecellen is afhankelijk van de kwaliteit van de constructie van het zonnepaneel. Zeker op lange termijn is het van belang dat de zonnecellen goed worden beschermd door de constructie van het paneel. De kwaliteit van het zonnepaneel is afhankelijk van de gekozen componenten, de manier van assembleren en de kwaliteitscontrole in de fabriek.

Fabrieksinspecties zonnepanelen

Gerenommeerde fabrikanten laten hun fabrieken regelmatig inspecteren. Onze fabrikant JA Solar laat de kwaliteit van hun zonnepanelen controleren door PI Berlin en Solar-IF. JA Solar onderhoudt een eigen, door VDE geaccrediteerd testlaboratorium en voert regelmatig moduletests door, om zich met betrekking tot zijn zelf opgelegde kwaliteitseisen af te dekken en om productinnovaties te versnellen.

Wij sturen onze eigen Quality Control teams naar de fabrieken van onze PV-leveranciers. De kwaliteitscontrole vindt op locatie plaats vóórdat de panelen verscheept worden. Panelen met defecten of onregelmatigheden worden geweigerd. Zo weten we zeker dat we kwalitatief goed materiaal inkopen.

zonnepanelen inspectie

Ervaringen met zonnepanelen fabrikant

De markt voor zonnepanelen groeit snel. Veel fabrikanten komen en gaan, maar er zijn ook fabrikanten die al een goede reputatie hebben opgebouwd. Onze fabrikant JA Solar bestaat al 15 jaar.

Met een fabrikant die al langer bestaat heeft u veel meer zekerheid met betrekking tot de kwaliteit die geleverd wordt. Deze fabrikant heeft immers meer ervaring en heeft zich al meer bewezen dan de nieuwkomers. Wij selecteren onze leveranciers hierop.

Fabrieksgarantie zonnepanelen

Op zonnepanelen krijgt u doorgaans 10, 12 of 15 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie gaat over gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie van de zonnepanelen, met als gevolg dat de zonnepanelen niet meer werken.

Voor de inkoop van onze zonnepanelen maken wij gebruik van de gunstige contracten die ons moederbedrijf Essent/ EON heeft afgesloten met de fabrikanten. Essent/ EON is de importeur en biedt daarmee extra zekerheid voor onze klant. Veel zonnepanelen worden immers geïmporteerd door relatief kleine en kwetsbare importeurs. Wanneer een fabrikant wegvalt, is de eindklant afhankelijk van de importeur.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Zelfs de beste zonnepanelen lopen na verloop van tijd iets terug in vermogen. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun zonnepanelen nog opleveren na 25 jaar. Doorgaans gaat het om 80% van het vermogen na 25 jaar. Zie hieronder de vermogensgarantie van een JA Solar zonnepaneel. REC geeft zelfs een vermogensgarantie van 92%.

vermogensgarantie JA Solar zonnepanelen

Als het vermogen niet meer gehaald wordt door een beschadiging van het paneel, valt dit buiten de vermogensgarantie. Om deze reden is de kwaliteit van het paneel erg belangrijk.

Beste kwaliteit zonnepanelen

Als we kijken naar welke fabrikant de beste (betaalbare) kwaliteit zonnepanelen maakt, dan zeggen wij zonder twijfel JA Solar.

JA Solar bestaat al 15 jaar. Dat is vrij uniek in deze markt met veel relatief jonge fabrikanten. JA Solar is groot geworden door zich te focussen op betaalbare kwaliteit. Dat hier veel behoefte aan is blijkt uit het feit dat JA Solar tot een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen wereldwijd behoort.

De fabrikant produceert voornamelijk in China. Het productieproces is ver geautomatiseerd en er worden veel controles gedaan om de hoge kwaliteit te waarborgen. De totale keten van de grondstof tot de productie van wafers, cellen en modules heeft JA Solar in eigen hand.

De kwaliteit van JA Solar zonnepanelen ligt boven de minimale eisen die gesteld worden aan zonnepanelen. Overbodige luxe? Niet als u 100% zekerheid wilt hebben over de levensduur en prestaties op lange termijn. JA Solar laat niets aan het toeval over.

Beste zonnepanelen rendement

Het beste rendement op een investering in zonnepanelen wordt doorgaans niet behaald met hoog- rendement zonnepanelen. De reden is dat u relatief veel betaalt voor de nieuwste techniek.

Wij werken hoofdzakelijk met zonnepanelen van 300 tot 370 Wp per zonnepaneel. De grootste fabrikanten van zonnepanelen produceren hier de grootste volumes van, waardoor deze vermogens voor een goede prijs geleverd kunnen worden. Wat het beste vermogen per paneel is hangt af van de gewenste opbrengst en het beschikbare dakoppervlak. Als u een dakcheck aanvraagt geven wij hier vrijblijvend advies in.

Bekijk onze zonnepanelen

Kwaliteit van de installateur

Als u de beste zonnepanelen koopt, is het natuurlijk ook belangrijk dat uw installateur alles correct monteert. Hoe herkent u een betrouwbaar en ervaren zonnepaneleninstallateur?

Zonnekeur

Zonnekeur is geen keurmerk voor zonnepanelen, maar voor de installateurs. Zonnekeur installateurs hebben aantoonbaar veel ervaring, hebben het landelijke examen zonne-energie installateur behaald en hebben de praktijk toets met goed gevolg doorstaan. Kiezen voor het Zonnekeur is daarom kiezen voor zekerheid, voor een lang, betrouwbaar en veilig gebruik van zonne-energie. Volta Solar is erkend Zonnekeur installateur.

SEI Erkenning Zonnestroom

Volta Solar is teven SEI erkend zonnestroom installateur. Dit betekent dat de technisch beheerder voldoende kennis en ervaring heeft op het gebied van zonnestroom en dat er adequaat opgeleide mensen in dienst zijn.

BRL 6000-01

Bij een zonnepaneleninstallatie is het belangrijk dat alle onderdelen correct en veilig worden aangesloten. De BRL6000-01 benoemt kwaliteitseisen voor het ontwerpen en monteren van elektrotechnische installaties in individuele woningen. Volta Solar is BRL 6000-01 gecertificeerd.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.

Inhoudsopgave

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Boordevol tips om te besparen op je energierekening.

 •  *
 •  *

Door op "Aanmelden" te klikken, gaat u akkoord met het privacybeleid.

Algemene voorwaarden, privacy- en cookie verklaring van Volta Solar

Hieronder vindt u onze algemene voorwaarden in PDF-vorm:

 

Privacy- en cookie verklaring van Volta NXT B.V.

 

Volta NXT B.V. vindt de bescherming van jouw persoonlijke gegevens essentieel voor ons werk. Of je nu een klant bent, een ex-klant, een potentiële klant of zomaar onze website bezoekt. We behandelen alle persoonlijke gegevens zorgvuldig en veilig. We houden ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 in werking is getreden.

Bezoek je onze website, dan kun je indien je niet alle cookies wenst te accepteren via de knop Instellingen zelf bepalen welke cookievoorkeuren je hebt. Je bepaalt zo zelf wat we van je mogen volgen. Heb je na het lezen van deze privacyverklaring nog vragen, dan kun je contact met ons opnemen via de klantenservice@voltalimburg.nl of e-mail onze functionaris gegevensbescherming via FG@essent.nl.

 

 1. Verwerkingsverantwoordelijke

Volta NXT B.V. maakt deel uit van de E.ON groep. Onder Volta NXT B.V. vallen de handelsnamen Volta Limburg, Volta Solar, Fraku en Willems Klimaat- en Koudetechniek. Klik hier voor de alle ondernemingen die deel uitmaken van deze groep.

Essent N.V. gevestigd aan het  Willemsplein 4, 5211 AK te ’s-Hertogenbosch, maakt deel uit van de E.ON Groep en is voor de gegevensverwerkingen binnen E.ON Nederland Groep de verwerkingsverantwoordelijke.

Per verbonden onderneming staan er soms aanvullende of afwijkende bepalingen in de privacy verklaringen. Deze sluiten dan aan op de specifieke producten en/ of diensten die zij aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan onze servicepartners. Wil je hier meer over weten, lees dan ook de privacy verklaringen van deze ondernemingen door.

Wij verwerken je persoonsgegevens wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van onze diensten via onze websites of apps. Bekijk het overzicht van onze websites.

 

 1. Wanneer leggen wij je gegevens vast?

Als je contact met ons hebt, leggen we persoonsgegevens van je vast. Dit kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld via: telefonisch contact, e-mail, een contactformulier, chatfunctie, webcare, enquêtes, prijsvragen of (panel)onderzoeken, (mobiele) websites inclusief apps, als je inlogt op je account of je aanmeldt voor nieuwsbrieven of via social media.

Daarnaast leggen we je persoonsgegevens vast als je een contract met ons hebt of aangaat. Dan halen we bijvoorbeeld je meterstanden op. Ook leggen we gegevens vast als je onze apps of websites gebruikt, als we wettelijke verplichtingen uitvoeren en voor marketingdoeleinden. Deze gegevens verwerken we alleen als hier een rechtmatig doel voor is.

Lees hier meer over bij hoofdstuk 4. Zo komen we aan je gegevens.

 

 1. Soorten persoonsgegevens

Wij kunnen de volgende persoonsgegevens gebruiken voor de doelen die we in deze privacyverklaring noemen:

Vaak gebruiken we maar een paar van deze gegevens. Welke gegevens we precies gebruiken, hangt af van het doel waarvoor we ze verwerken. We verwerken niet meer gegevens dan voor het doel van de verwerking noodzakelijk zijn. Lees hier meer over bij hoofdstuk 5.

We gebruiken zo min mogelijk persoonsgegevens voor deze specifieke doelen. Zijn je gegevens niet meer nodig, dan verwijderen we ze weer.

We kunnen bovenstaande persoonsgegevens ook combineren om persoonlijke profielen van je op te bouwen, zodat we je gerichte content kunnen tonen op onze website(s) of app(s). Of je gepersonaliseerde e-mails kunnen sturen of gepersonaliseerde online advertenties kunnen tonen buiten onze eigen website(s) op bijvoorbeeld zoekmachine zoals Google of social media kanalen zoals Facebook, Instagram of YouTube (zie ook hoofdstukken 7. ‘E-mail & Online Marketing’ en 12. ‘Profilering’).

Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de producten en/of diensten van Volta NXT B.V.,  welke persoonsgegevens in het kader daarvan en voor welke doeleinden daarvoor door ons verwerkt worden zie hieronder:

Installatie- en servicediensten

Wanneer u zich aanmeldt voor een van onze diensten vragen we u om persoonsgegevens en gegevens over energieverbruikstoestellen en daaraan gekoppelde installaties te verstrekken. Deze gegevens worden gebruikt om de dienst uit te kunnen voeren, (bij) u te informeren over de dienst of om u een betere dienst aan te bieden:

 

Bijzondere diensten:

 

Monitoring

Bij deze dienst  verleent de klant goedkeuring aan bedrijf om in voornoemde woning bijvoorbeeld:

De verzamelde data is afhankelijk van de gekozen dienst.

De data van de slimme meter betreft kwartierwaarden van uw energie verbruik voor elektriciteit en uur waarden voor het gas verbruik. Tevens wordt de terug geleverde energie aan het net geregistreerd. Deze data wordt uitgevraagd via een zogenaamde ODA of een gateway welke aan de slimme meter wordt gekoppeld. De slimme meter data wordt gebruikt om afwijkingen in het energie verbruik tijdig te kunnen constateren en u hier wanneer nodig over te informeren.

De slimme thermostaat data betreft de gemeten temperatuur in de woning en de ingestelde temperatuur. Tevens wordt de toestand van uw CV ketel geregistreerd. Deze data wordt uitgevraagd uw thermostaat fabrikant.  De slimme thermostaat data wordt gebruikt om uw CV ketel te monitoren eventuele afwijkingen in het energieverbruik te kunnen verklaren.

Het historisch verbruik betreft uw energie verbruik over een maximale periode van 5 jaren welk wij bij uw energie leverancier zullen opvragen.  De historische data wordt gebruikt om uw nieuwe verbruik te berekenen en ter vergelijking gedurende de looptijd van de monitoring.

De omvormer data betreft de bruto productie waarden van uw Zon PV installatie. Deze data wordt uitgevraagd via de fabrikant van de omvormer. De data wordt gebruikt om het opgewekte vermogen van uw PV installatie te monitoren ten behoeve van de vermogens garantie.

De CV-ketel data betreft bijvoorbeeld de systeemstatus, foutmeldingen, het energieverbruik, temperaturen van de CV installatie als ook van sensoren in het toestel, tellerstanden zoals bedrijfsuren en algemene sensorwaarden. Deze data wordt uitgevraagd via de fabrikant van de CV-ketel.

De warmtepomp data betreft bijvoorbeeld de systeemstatus, foutmeldingen, het energieverbruik, temperaturen van de warmtepomp en CV installatie als ook van sensoren in het toestel, tellerstanden zoals bedrijfsuren, algemene sensorwaarden, de efficiëntie van warmtepomp. Deze data wordt uitgevraagd via de fabrikant van de warmtepomp

Tevens bewaren we in het geval van de Energie Bespaar Garantie een klantprofiel met daarin naast de NAW- gegevens onder meer:

 

 1. Zo komen we aan je gegevens

We komen op verschillende manieren aan je gegevens. We vragen je gegevens bijvoorbeeld op het moment dat je een contract bij ons afsluit. Soms bepaal je zelf of je gegevens aan ons wilt doorgeven of niet. Bijvoorbeeld de gegevens die je zelf invult op een van onze websites of apps of bestanden die je kunt uploaden. Voor sommige (aanvullende) producten/diensten is het verplicht bepaalde gegevens door te geven voordat je gebruik kunt maken van deze diensten. Zo wordt je naam, adres en woonplaats gebruikt als je klant wil worden.

Ook ontvangen we online bepaalde gegevens van je, zoals je surfgedrag. Deze gegevens ontvangen we via cookies en soortgelijke technieken. Meer hierover lees je bij hoofdstukken 7. E-mail & online marketing, 11. Cookies en 12. Profilering.

Tot slot kopen wij datasets aan bij derde partijen. Voorbeelden zijn socio-demografische gegevens of interessegebieden. We kopen datasets in bij deze partijen: PostNL (postcode tabel), Tetraeder, EDM, Companyinfo, Spotzi, Kadaster, BAG, faillissementen, Postfilter, Sizo (campany.info), Cognify (Chatbot data), Iadvize (chatbot data), Obi4wan en Selligent.

 

 1. Hiervoor kunnen wij je gegevens verwerken

Als we je persoonsgegevens verwerken, houden we ons aan de wet- en regelgeving. Op basis van de juiste wettelijke grondslag kunnen wij voor deze doelen je gegevens verwerken:

 

1: Uitvoering van de overeenkomst

We verwerken persoonsgegevens, omdat dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst (leveren van producten en diensten) die jij met Essent of een van onze ondernemingen hebt gesloten. Hierbij moet je denken aan de volgende verwerkingen van persoonsgegevens:

 

2: Gerechtvaardigd belang

We kunnen je gegevens ook verwerken vanwege een gerechtvaardigd belang voor ons. Denk hierbij aan marketing of forecasting voor de inkoop van energie. We gebruiken je gegevens voor:

 

3: Wettelijke grondslag:

Soms zijn we ook verplicht om je gegevens te verwerken. Er zijn dan wetten en regels waaraan we moeten voldoen, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst. De energiebelasting en BTW worden namelijk via ons verrekend. We gebruiken je gegevens voor:

 

4: Toestemming:

Tot slot verwerken we je gegevens op basis van toestemming die je ons hebt gegeven. In dit geval vragen wij voor het verwerken van persoonsgegevens expliciet vooraf toestemming. We gebruiken deze gegevens voor:

 

 1. Grondslagen voor de verwerking van je gegevens

We verwerken je gegevens op basis van de volgende grondslagen:

Voorbeelden van deze verwerking lees je in hoofdstuk 5 hiervoor kunnen wij je gegevens verwerken”.

 

 1. E-mail & online marketing

We sturen je e-mails op het e-mailadres dat je ons hebt doorgegeven voor:

Wil je deze niet ontvangen? Geen probleem. U kunt zich hiervoor afmelden door een mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl.

Ook via online kanalen bereiken we je. Denk bijvoorbeeld aan social media als Facebook, Instagram, en YouTube en aan bannering en zoekmachines. Waar je ons toestemming geeft voor verwerking van deze gegevens, verzamelen wij hiervoor gegevens als je naam, e-mailadres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortejaar en geslacht. Dit doen wij om:

Verder verzamelen we data over je klantgedrag. Zo maken we een profiel van je, waar we onze e-mails en online media op afstemmen. Je krijgt dus meer relevante communicatie van ons. We bouwen deze data op uit online en offline gegevens die je ons met toestemming geeft. Bijvoorbeeld via cookies.

Wil je dit niet, dan kun je je hiervoor afmelden. Je trekt dan je toestemming weer in. Bij hoofdstuk 16. ‘Je rechten’ lees je hier meer over. Je cookie-toestemming kun je altijd zelf intrekken.

 

 1. Social listening op social media door Essent

We gaan graag ook online het gesprek en de dialoog met je aan, bijvoorbeeld via social media. Of je nu klant bent bij ons, onze producten of diensten gebruikt of onze apps en websites bezoekt. Op deze manier willen we jou nuttige informatie geven of je vragen via social media beantwoorden. Hiervoor volgen we actief het internet en social media, zoals Facebook, Twitter en blogs. Dit noemen we social listening.

Soms leggen we persoonsgegevens vast als we een vraag of opmerking beantwoorden. Natuurlijk doen we dat volgens deze privacyverklaring. We zijn niet verantwoordelijk voor content van andere gebruikers op social media en hoe zij omgaan met persoonsgegevens. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl.

 

 1. Apps

Wij bieden een deel van onze dienstverlening aan via apps. Via deze apps kunnen we persoonsgegevens verzamelen en verwerken. Ook dit valt onder de privacyverklaring.

Om de apps goed te gebruiken, hebben we toegang nodig tot gegevens over je smartphone of tablet, zoals je besturingssysteem. Als je de app installeert, vragen wij je om toestemming tot gegevens die noodzakelijk zijn voor een goede werking van de app.

We slaan niets op over je contacten, andere apps of telefoonnummers. Ook bewaren we geen gegevens die niet nodig zijn voor een goede werking van de app.

Tot slot: geef je toestemming bij de melding ‘Meer van Essent apps’ dan stellen wij alleen apps voor die je nog niet geïnstalleerd hebt.

Dit zijn onze apps:

 

 1. Delen van persoonsgegevens

Binnen onze groep kunnen we je persoonsgegevens delen en combineren. Hierover lees je meer onder hoofdstukken 1. Verwerkingsverantwoordelijke, 5. Hiervoor kunnen wij je gegevens verwerken, 7. E-mail & online marketing en 12. Profilering.

Soms verwerken derde partijen met wie we samenwerken jouw gegevens. Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens en we verplichten deze partijen om dat ook te doen. Hiervoor moeten ze onze instructies en (beveiligings)standaarden volgen. Met elke verwerker leggen we de afspraken vast in een verwerkersovereenkomst.

Ook kunnen we je gegevens doorgeven aan zelfstandige gegevensverantwoordelijken, zoals:

Sommige van deze verwerkers bevinden zich buiten de Europese Economische Ruimte. Als dit het geval is, maken wij met deze partijen aanvullende afspraken. Zo waarborgen we een passend beschermingsniveau.

 

 1. Cookies

Wij maken bij het aanbieden van onze diensten op websites en apps gebruik van cookies (en andere vergelijkbare technieken zoals javascript, hierna: “cookies”). Een cookie is een klein eenvoudig bestandje met gegevens dat of in de randapparatuur wordt opgeslagen (zoals pc, smartphone tablet) of in de sessie van je browser staat. Als je een van onze websites bezoekt, slaan we op je computer informatie op in de vorm van een “cookie”. Zo herkennen we je automatisch bij een volgende bezoek. Cookies zijn ongevaarlijk. Cookies kunnen geen virussen overbrengen. Elk cookie is uniek en kan alleen worden gelezen door de server die het aan je systeem heeft gegeven. Een belangrijk doel van cookies is dat ze gebruikt worden voor je gemak.

Wij onderscheiden 3 soorten cookies:

 1. Noodzakelijke cookies zijn functionele en statistische cookies, die nodig zijn om onze websites zo goed mogelijk te laten werken. Zo kunnen wij eenvoudig inloggen faciliteren, bijhouden welke pagina’s je bezoekt of welke onderwerpen voor je van belang zijn. Daarnaast kunnen we je gegevens bijhouden als je een offerte vraagt, een berekening wilt maken of producten in je winkelmandje zet.
 2. Relevante cookies helpen onze websites, apps en e-mails zo relevant mogelijk voor je te maken en binnen de E.ON groep te personaliseren. Bijvoorbeeld door de acties en aanbiedingen op onze websites af te stemmen op je bezoekgedrag in combinatie met je contractgegevens.
 3. Externe cookies maken de koppeling met social media zoals Facebook en Twitter mogelijk en bieden de functionaliteit om bijvoorbeeld informatie te delen op social media of recensies te kunnen lezen. Deze cookies maken het ook mogelijk om online advertenties van de E.ON groep buiten onze eigen websites voor je zo relevant mogelijk te maken en te personaliseren.

Bekijk de cookies die we gebruiken in detail.

We vragen je toestemming voordat we niet-noodzakelijke cookies plaatsen. Pas na jouw toestemming plaatsen we de cookies en lezen we ze uit. Wil je de toestemming aanpassen, dan kan dat wanneer jij dat wilt in de cookie-instellingen.

Het plaatsen en uitlezen van niet-noodzakelijke cookies wordt gezien als verwerking van persoonsgegevens. Daarom zijn alle bepalingen uit de privacyverklaring en cookieverklaring hierop van toepassing. Meer hierover lees je bij hoofdstukken 4. Zo komen wij aan je gegevens, 12. Profilering, 13. Bewaren, 14. Informatiebeveiliging en 16. Je rechten.

 

 1. Profilering

Wij kunnen gebruik maken van profilering. Dit is het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons)gegevens om je zo in te delen in bepaalde (interesse)categorieën.

Het profileringsalgoritme kan hiervoor in theorie alle soorten relevante gegevens meenemen die we noemen in hoofdstukken 4. Zo komen wij aan je gegevens, 7. E-mail & online Marketing en 11. Cookies.

Wij maken analyses op alle gegevens en voegen zo automatisch bepaalde (interesse)-categorieën toe aan je profiel. Dit helpt ons om de content van onze websites, apps en e-mails en onze aanbiedingen en advertenties beter op je interesses aan te laten sluiten.

Profilering kan impact hebben op je privacy. Bijvoorbeeld als we op basis van onjuiste of verouderde gegevens verkeerde (interesse-)categorieën aan je hebben gekoppeld. Wil je niet dat we dit doen, dan kun je je hiervoor afmelden door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl.

Zie ook het recht van bezwaar tegen profilering. We sluiten je dan uit van profilering.

 

 1. Bewaren

Wij gebruiken je persoonsgegevens zolang dat nodig is, voor de doelen die we in deze verklaring noemen of om te voldoen aan wettelijke (bewaar)verplichtingen.

 

 1. Informatiebeveiliging

We doen ons uiterste best om de persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen. We treffen hiervoor passende organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen. Deze proberen te voorkomen dat iemand ongeoorloofde toegang tot je persoonsgegevens krijgt of deze kan aanpassen, openbaar kan maken of ervoor zorgen dat de persoonsgegevens verloren gaan.

Als we verwerkers inschakelen, verplichten we ze onder meer om volgens onze instructies en onze (beveiligings)standaarden met je persoonsgegevens om te gaan.

 

 1. Meldplicht datalekken

Sinds 1 januari 2016 geldt een meldplicht voor datalekken. Een datalek is een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens. Omdat wij je persoonsgegevens verwerken, hebben wij een protocol hoe wij omgaan met mogelijke datalekken. We wegen zorgvuldig af of een datalek gemeld moet worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en/of andere betrokkenen.

 

 1. Je rechten

Je hebt een aantal rechten met betrekking tot de persoonsgegevens die wij verwerken:

 

Wil je een van deze rechten uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl.

Recht van inzage

Je hebt het recht om in te zien welke persoonsgegevens wij van jou hebben en voor welk doel we deze gegevens gebruiken. In Mijn Essent zie je welke gegevens we van je hebben en kunnen gebruiken.

Als je je recht op inzage wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

Recht op rectificatie

Als persoonsgegevens onjuist of onvolledig zijn, kun je deze laten aanpassen. Dit is het recht op rectificatie, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen.. Onze medewerkers helpen je direct met het aanpassen van je gegevens.

Recht om je gegevens te verwijderen (recht op vergetelheid)

Je hebt ook het recht om je persoonsgegevens te laten verwijderen. Wij zijn verplicht je gegevens te verwijderen als:

Als je je recht van verwijdering wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

We hoeven niet alle persoonsgegevens te verwijderen. Als er een wettelijke verplichting is om je gegevens langer te bewaren, verwijderen we de gegevens pas na deze termijn. Denk bijvoorbeeld aan gegevens voor de Belastingdienst.

Recht op beperking van de verwerking

Je recht op beperking van verwerking kun je in deze gevallen uitoefenen:

Als je je recht op beperking van de verwerking wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. . Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

Recht op overdraagbaarheid van gegevens (dataportabiliteit)

Dit recht houdt in dat je je persoonsgegevens van ons mag opvragen om ze over te dragen aan een ander bedrijf.

Als je je recht op overdraagbaarheid van gegevens wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken.  Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

Recht van bezwaar (tegen direct marketing)

We houden je graag op de hoogte van onze aanbiedingen, nieuwe producten en diensten en andere activiteiten. Wil je dit niet, dan kun je je gemakkelijk afmelden. Dit is het recht van bezwaar. We zullen je verzoek direct verwerken.

Als je je recht op bezwaar wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen.

Recht om niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde besluitvorming (profilering)

We maken onze communicatie naar jou zo relevant en persoonlijk mogelijk. Bijvoorbeeld als we je informeren over producten en diensten. Door onder andere data-analyses kunnen we je aanbiedingen doen die bij je passen. Wil je dit niet, dan kun je dit bij ons aangeven. Dit is het  recht van bezwaar tegen profilering.

Als je je recht om niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde besluitvorming wil uitoefenen, neem dan contact op  door een e-mail te sturen naar klantenservice@voltalimburg.nl en geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. . Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

Veel van deze rechten heb je zelf gemakkelijk in de hand. We zorgen ervoor dat je deze rechten zoveel mogelijk in eigen hand hebt. In Mijn Essent en in de apps kun je bijvoorbeeld zelf je gegevens inzien en deze aanpassen of verwijderen en je toestemmingen beheren voor verschillende maildiensten en andere toestemmingen. Je kunt je ook via een linkje in e-mails afmelden van de mails.

Indien je meer informatie wenst en/of vragen hebt over privacy en de verwerking van persoonsgegevens kan extra informatie gevonden worden op de website van de bevoegde toezichthouder; de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

 1. Vindt er gegevensoverdracht plaats buiten de EU/ EER?

Wij laten enkele diensten en prestaties uitvoeren door zorgvuldig gekozen en afgevaardigde dienstverleners die een zetel buiten de EU/EER hebben (bv. IT-dienstverleners). In dat geval vindt een overdracht naar een derde land plaats. Hiervoor worden de wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbeschermingsregelingen als basis gebruikt om een passend gegevensbeschermingsniveau contractueel vast te leggen met de aanbieder. Hieronder vallen onder meer standaardcontracten van de EU/EER.

 

 1. Relevante wetgeving

 

Slimme meter gedragscode:

Om onze diensten goed uit te voeren, gebruiken we meetgegevens uit kleinverbruik meetinrichtingen die op afstand uitleesbaar zijn (slimme meters). Leveranciers en de onder hun verantwoordelijkheid handelende meetbedrijven hebben in de Nederlandse energiebranche een gedragscode opgesteld over het gebruik, vastleggen, uitwisselen en bewaren van gegevens uit slimme meters. We hebben ook een privacy toelichting kwartier/uur waarden slimme meter opgesteld.

 

 1. Andere websites

Via onze website linken we soms naar andere websites. Vaak om het jou makkelijk te maken om aanvullende informatie te vinden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de wijze waarop deze sites met persoonlijke informatie omgaan. Lees hiervoor de privacyverklaring van de site die je bezoekt.

 

 1. Wijzigingen

Wij kunnen deze privacy- en cookieverklaring wijzigen. We raden je dan ook aan om deze verklaring regelmatig te bekijken. Zo blijf je van eventuele wijzigingen op de hoogte. Als wij significante wijzigingen doorvoeren, informeren wij je hierover.

Deze privacy- en cookieverklaring is laatstelijk gewijzigd op 01-04-2023.

 

 1. Vragen

Heb je na het lezen van deze privacy- en cookieverklaring nog vragen over de bescherming van je persoonsgegevens? Neem dan contact op met onze functionaris voor de gegevensbescherming via FG@essent.nl.