Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Of uw woning geschikt is voor zonnepanelen ligt voornamelijk aan de dakrichting, de hellingshoek van het dak en de aanwezigheid van schaduw. Zonnepanelen zijn te installeren op zowel schuine als platte daken.

Welke dakrichting is het meest geschikt voor zonnepanelen?

hellingshoek zonnepanenelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Dit hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De dakrichting bepaalt namelijk de instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Dan geeft een zonnepanelen installatie op een dak gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Helaas zijn niet alle daken precies richting het zuiden georiënteerd. Dat wil echter niet zeggen dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

Beste dakrichting

De dakrichting is erg belangrijk voor de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen werken immers op zonlicht, dus met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Bij deze dakrichting vangen de pv panelen het langste zonlicht op. Tegenwoordig kunnen zonnepanelen op het noorden onder de juiste hellingshoek ook rendabel zijn, al is de terugverdientijd iets langer.

Zonnepanelen op het oosten of westen

Als uw dak gericht is op het oosten of westen wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten zien we doorgaans een verlies van ongeveer 10%. Hierbij is de hellingshoek van uw dak bepalend.

Hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren de zonnepanelen de meeste opbrengst. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij andere hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Als het dak op het oosten of westen is georiënteerd, kan het verlies oplopen tot 30%. Met zonnepanelen op het noorden moet de hellingshoek juist lager zijn (10 tot 20 graden), omdat de zon laag staat bij opkomst en ondergang.

Oost-west opstellingzonneveld belectric

Bij zonnepanelen op een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting en de hellingshoek kunt bepalen. Zonnepanelen op een plat dak brengen het meeste op als u ze richting het zuiden plaatst met een hellingshoek van 15 tot 20%.

Er wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west opstelling op platte daken. Bij de montage van de zonnepanelen wordt dan een kleinere hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt ongeveer 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden maar u kunt doorgaans wel 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak behalen. Dit omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.

Schaduw op uw dak

De dakrichting en hellingshoek zijn niet de enige factoren waar u rekening mee moet houden. Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen moet u ook kijken naar schaduwval gedurende de dag. Als uw zonnepanelen schaduw vangen gedurende de dag heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op een zonnepanelensysteem, bijvoorbeeld van een schoorsteen of een dakkapel,  is als een voet op een tuinslang. Enige schaduwval kan wel nog gecompenseerd worden door middel van optimizers of micro omvormers. Een van onze adviseurs kan u hier meer informatie over geven.

Lijkt uw dak geschikt? Doe de dakcheck!

Het is aan te raden om een adviseur naar uw dak te laten kijken om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn in uw situatie. Met behulp van speciale software kunnen we precies berekenen welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw situatie en hoeveel het zal opleveren. Benieuwd wat u bespaart met de zonnepanelen op uw dak? Vul de dakcheck in en onze adviseur neemt contact met u op.

Doe de Dakcheck

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.