Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw energieverbruik en uw beschikbare dakoppervlak. In de meest ideale situatie wekt u evenveel stroom op dan u verbruikt.

Als u weet hoeveel u per jaar verbruikt, weet u ook hoeveel de zonnepanelen in totaal zouden moeten opwekken. Vervolgens kunt u berekenen hoeveel van uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Als u weet hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, kunt u berekenen welk soort paneel u nodig heeft.

 

Uw jaarlijks energieverbruik

Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Meer energie opwekken dan u daadwerkelijk verbruikt, is niet rendabel. De vergoeding die u hiervoor krijgt is hiervoor te laag. Daarom is het goed om de hoeveelheid energie die u wilt opwekken met zonnepanelen af te stemmen op uw jaarlijks verbruik. Uw jaarlijks verbruik kunt u terugvinden op de jaarrekening van uw energieleverancier. Het verbruik wordt aangegeven in aantal kWh.

Probeer ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Gaat u binnenkort elektrisch rijden of komt er een gezinsuitbreiding? Dan is het slim om te berekenen hoeveel meer energie u gaat verbruiken dan op dit moment. Gaan de kinderen juist het huis uit, dan gaat u binnenkort minder energie verbruiken.

Aantal zonnepanelen berekenen

Als u weet hoeveel kWh u wilt opwekken, kunt u het aantal zonnepanelen berekenen. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak en de dakrichting. Met speciale software kunnen onze adviseurs uw dak tot op de centimeter opmeten en bekijken of u door de dag last heeft van schaduwval. Als u namelijk last heeft van schaduwval zullen wij een correctie doorvoeren op de potentiële opbrengst.

Onze adviseurs berekenen aan de hand van PVGIS gegevens hoeveel kWh zonnepanelen in uw persoonlijke situatie kunnen opleveren. PVGIS is een Research Centrum van de Europese Unie die aan de hand van de ligging en hellingshoek van uw dak de instraling heeft bepaald. Wij gebruiken PVGIS ook voor de maandelijkse controle van de opbrengst, voor al onze klanten die een ServiceGarantPlan hebben afgesloten.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Sommige zonnepanelen wekken meer energie op dan andere. Aan de hand van de hoeveelheid energie u wilt opwekken en hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, kunt u bekijken welk vermogen zonnepaneel het meest geschikt is voor uw situatie.

De zonnepanelen in ons assortiment variëren van 275 Wp tot 370 Wp. Als u maar weinig beschikbare ruimte op uw dak heeft, kunt u met zonnepanelen met een hoog vermogen wellicht toch uw gewenste opbrengst behalen.

Meer informatie

Zoals u hierboven kunt lezen, komt er toch wel iets bij kijken als u wilt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Heeft u vragen? Dan helpen wij u graag. Onze adviseurs kunnen ook geheel vrijblijvend het optimale zonnepanelensysteem voor u berekenen. Vul hiervoor de Dakcheck in. Een van onze adviseurs zal dan spoedig contact met u opnemen.

Naar de Dakcheck >

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.