Hoe werkt een zonnepanelensysteem?

werking zonnepanelen

Om het zonlicht om te zetten naar elektriciteit en vervolgens te gebruiken, zijn er verschillende componenten nodig: zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en de bekabeling. Samen vormen zij de zonnepaneleninstallatie.

Zodra er licht op het zonnepaneel valt, wekken de zonnecellen gelijkstroom (DC) op. De elektriciteit gaat via DC kabels van de panelen op uw dak naar de omvormer. Gelijkstroom moet namelijk eerst omgezet worden in wisselstroom (AC) voordat de stroom bruikbaar is in uw huishouden. Dat is de functie van de omvormer.

Bij het omzetten van gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet,  houdt de omvormer rekening met het synchroon lopen van de wisselstroom en de stroom van het net. Ook heeft de omvormer een belangrijke veiligheidsfunctie. Komt de spanning over de bovengrens, dan schakelt de omvormer zichzelf uit.

solaredge omvormer

Het uiteindelijke doel van de omvormer is het genereren van zoveel mogelijk stroom uit de zonnepanelen. Daarom is het belangrijk dat het vermogen van de omvormer aansluit bij de capaciteit van de zonnepanelen. Via wisselstroom of AC bekabeling wordt deze stroom naar uw meterkast geleid. In de meterkast is de omvormer doorgaans op een aparte groep aangesloten, hierdoor wordt overbelasting voorkomen.

Vervolgens gebruiken elektrische apparaten die op dat moment aanstaan meteen de beschikbare zonnestroom. De overige energie wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Mogelijk kan het overschot in de toekomst opgeslagen worden in een thuisaccu, maar dat is momenteel financieel nog niet aantrekkelijk.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.