Actueel

woningcorporaties zonnepanelen

Hittegolf! Wat betekent dit voor de opbrengst van uw zonnepanelen?

Deze week kunnen we tropische temperaturen verwachten, vooral in het zuiden, midden en oosten van het land. De week begint vandaag met temperaturen boven de dertig graden, een stralend blauwe lucht en matige wind. Geweldig voor de opbrengst van mijn zonnepanelen, zou u denken. Veel zonuren, weinig tot geen bewolking en lekker warm dus meer energie! Maar klopt dit wel?

Met dit hete, zomerse weer denken veel mensen dat zonnepanelen éxtra rendabel zijn. Dit is echter niet waar: zonnepanelen leveren juist minder op met deze tropische temperaturen. De panelen worden té warm.

Door de warmte verliezen de zonnecellen in de panelen hun vermogen en wekken daardoor minder energie op. Op hete dagen wordt het paneel namelijk té warm – wel 50 tot 60 graden. Bij een temperatuur vanaf 25 graden staat elke graad warmer gelijk aan 0,5% minder opbrengst. Als de zonnepanelen 50 graden zijn, betekent dit dus een opbrengstverlies van ruim 12%.

Betekent dit nou dat zonnepanelen door de hitte nu een stuk minder opleveren? Het antwoord is nee. Het gaat namelijk niet alleen om de warmte maar ook om de zonuren. En die zijn er de komende dagen volop! Hierdoor wekken de zonnepanelen gedurende de dag langer energie op. U zult wel een verschil zien in opbrengst maar op lange termijn gaat het over marginale verschillen.

Bekijk hier hoeveel u kunt verdienen met zonnepanelen >