Actueel

WBL opening

Eerste zonneweiden WBL geopend – 5.628 panelen

Het doel van de samenwerking tussen Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en Volta Limburg: 33.000 zonnepanelen op alle rioolwaterzuiveringsinstallaties in Limburg gaan ervoor zorgen dat het Limburgs afvalwaters nog duurzamer gezuiverd wordt.
Deze ambitie gaat ervoor zorgen dat de doelstelling, om 40% van de benodigde energie op te wekken, meer dan wordt gerealiseerd.

 

Op 29 augustus jl. zijn er 4 zonneweiden op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Hoensbroek officieel geopend. Het zonnepanelenproject dat SDE+ gesubsidieerd is, wordt uitgevoerd door Volta Limburg.

Michel Bouts, lid Dagelijkst Bestuur Waterschapsbedrijf Limburg zegt hierover dat het ambitieuze zonnepanelenproject tot de grotere projecten in Nederland behoort. Hiermee kan WBL gegarandeerd 10 miljoen kWh duurzame energie per jaar gaan opwekken.

Tevens gaan de 5.628 panelen in Hoensbroek een jaarlijkse bijdrage aan duurzaam opgewekte energie leveren van ca. 1,8 miljoen KWh. Verder vertelt hij dat het zuiveringstarief van WBL ook 2018 bij de laagste in Nederland behoort. Het is hun ambitie om in 2025 volledig energie neutraal te zijn.

Overigens zullen na Hoensbroek alle overige rioolwaterzuiveringsinstallaties worden voorzien van zonnepanelen. Daarbij is het streven dat begin 2019 op alle 17 installaties in Limburg zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Volgens Marcel Michiels (Volta Limburg), geven zij met hun doelstellingen een krachtig statement af en is WBL hiermee een voorloper op de Limburgse markt. Michiels vertelt dat Volta Limburg en Volta Solar blij en enthousiast zijn een bijdrage te mogen leveren aan de duurzame ambities van WBL.

Guus Pelzer (directeur WBL) zegt dat de inzet van zonne-energie een belangrijke stap is naar verdere verduurzaming. ‘Tot de realisatie van dit project in Hoensbroek, wekten we ruim 30% van de energiebehoefte op duurzame wijze in eigen beheer op’. Pelzer vertelt dat met dit project, WBL een wezenlijke bijdrage levert aan de klimaatdoelstelling, zoals deze landelijk zijn vastgelegd. ‘Ik ben er trots op dat het eerste grote (deel)project hier in Hoensbroek nu is gerealiseerd: de toekomst ziet er zonnig uit!’

Feiten en cijfers

Aantal zonnepanelen: totaal 33.000
Draagt bij aan: reductie van 4.000 ton C02, komt overeen met het jaarlijks planten van circa 13.000 bomen
Aantal zonnepanelen gerealiseerd:  300 Kantoor Roermond,  50 rwzi Heugem, 5.628 rwzi Hoensbroek
Energieproductie: 10.400.000 Kwh per jaar
Aandeel duurzame opgewekte energie: 14,6%
Totale investering:  € 14.500.000