Btw teruggave bij zonnepanelen

Het terugvragen van btw na de aankoop van zonnepanelen levert al snel honderden euro’s op. Als particulier kunt u namelijk via de belastingdienst 21% van het aankoopbedrag terugkrijgen. Lees meer over hoe btw teruggave werkt en hoe u dit kunt regelen.

Ga direct naar:

zonnepanelen plaatsen

Betaling btw bij zonnepanelen

Net als bij andere elektronische producten betaalt u 21% btw over de totale kosten van een zonnepaneleninstallatie. Hier vallen de kosten van de zonnepanelen, de omvormer, montagerails, bevestigingsmaterialen en alle bekabeling onder.

Om de aanschaf van een zonnepanelensysteem extra aantrekkelijk te maken kunt u de btw over het totaalbedrag terugvragen. De belastingdienst ziet u na installatie van zonnepanelen namelijk niet meer als particulier, maar als kleine ondernemer. U wekt namelijk zelf zonnestroom op en alle energie die u niet direct verbruikt levert u automatisch aan het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen bent u dus eigenlijk energieleverancier geworden en als ondernemer mag u de btw terugvragen.

elektriciteitsnetwerk

Btw zonnepanelen met en zonder forfait

Elke ondernemer betaalt omzetbelasting. Als eigenaar van zonnepanelen verkoopt u het overschot van zonnestroom automatisch aan uw energieleverancier. Normaal gesproken draagt u hier 21% aan btw over af.

Om veel uitzoekwerk te voorkomen maakt de Belastingdienst een schatting van de hoeveelheid zonnestroom die u verkoopt. Daarbij kijkt de instantie naar het vermogen van de installatie en berekent op basis daarvan het zogenaamde forfait. Voor elke 1000 Watt aan vermogen betaalt u € 20,- forfait. De Belastingdienst rondt de capaciteit af naar boven. Bij een installatie van 2800 Watt betaalt u € 60,- forfait. Dit bedrag brengt de Belastingdienst in mindering bij de btw teruggave.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Met een eigen zonnepaneleninstallatie produceert u nog vele jaren zonnestroom. Toch hoeft u niet elk jaar omzetbelasting te betalen. Door gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) hoeft u geen btw te betalen als u onder een vastgestelde bovengrens blijft. De gemiddelde woningeigenaar blijft onder deze grens en hoeft slechts eenmalig omzetbelasting te betalen.

Hoe kunt u de btw terugvragen?

Het terugvragen van de btw is vrij eenvoudig. Bij onze factuur ontvangt u een aparte link, waarmee u onze accountant opdracht geeft de btw teruggave te regelen. De Belastingdienst maakt het bedrag gemiddeld binnen 3 tot 6 maanden naar u over.

Wilt u de teruggave zelf regelen? Ga dan naar de pagina Opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst en geef uw gegevens door. Hier kunt u ook terecht als u al ondernemer bent.

Maximum voor forfait

In 2020 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regeling voor het terugvragen van btw bij zonnepanelen. De nieuwe regels hebben alleen gevolgen bij de aankoop van grotere zonnepaneleninstallaties, die meer dan € 11.900,- exclusief btw kosten. In deze situatie is de totale btw te hoog om in aanmerking te komen voor de KOR. U betaalt dan toch elk jaar forfait.

De gemiddelde particuliere zonnepaneleninstallatie blijft ver onder deze grens. U betaalt dan slechts eenmalig forfait.