Btw teruggave bij zonnepanelen

Het terugvragen van btw na de aankoop van zonnepanelen levert al snel honderden euro’s op. Als particulier kunt u namelijk via de belastingdienst 21% van het aankoopbedrag terugkrijgen. Lees meer over hoe btw teruggave werkt en hoe u dit kunt regelen.

Ga direct naar:

Betaling btw bij zonnepanelen

Net als bij andere elektronische producten betaalt u 21% btw over de totale kosten van een zonnepaneleninstallatie. Hier vallen de kosten van de zonnepanelen, de omvormer, montagerails, bevestigingsmaterialen en alle bekabeling onder.

Om de aanschaf van een zonnepanelensysteem extra aantrekkelijk te maken kunt u de btw over het totaalbedrag terugvragen. De belastingdienst ziet u na installatie van zonnepanelen namelijk niet meer als particulier, maar als kleine ondernemer. U wekt namelijk zelf zonnestroom op en alle energie die u niet direct verbruikt levert u automatisch aan het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen bent u dus eigenlijk energieleverancier geworden en als ondernemer mag u de btw terugvragen.

<div id=Betaling btw bij zonnepanelen
">

Btw zonnepanelen met en zonder forfait

Elke ondernemer betaalt omzetbelasting. Als eigenaar van zonnepanelen verkoopt u het overschot van zonnestroom automatisch aan uw energieleverancier. Normaal gesproken draagt u hier 21% aan btw over af.

Om veel uitzoekwerk te voorkomen maakt de Belastingdienst een schatting van de hoeveelheid zonnestroom die u verkoopt. Daarbij kijkt de instantie naar het vermogen van de installatie en berekent op basis daarvan het zogenaamde forfait. Voor elke 1000 Watt aan vermogen betaalt u € 20,- forfait. De Belastingdienst rondt de capaciteit af naar boven. Bij een installatie van 2800 Watt betaalt u € 60,- forfait. Dit bedrag brengt de Belastingdienst in mindering bij de btw teruggave.

<div id=Btw zonnepanelen met en zonder forfait
">