Wat is de beste plek voor de omvormer?

Dit is verschillend. Meestal wordt de omvormer op zolder of in de kelder geplaatst. Bij het kiezen van de juiste plek moet rekening gehouden worden met bepaalde zaken, zoals de lengte van de kabels tussen zonnepanelen en omvormer, en omvormer en meterkast. Maar ook factoren zoals koeling, voldoende vrije ruimte rondom en bereikbaarheid spelen een rol.

De beste plaats voor de omvormer bepalen wij in overleg met u, doorgaans op de dag van de montage. Onze monteurs bekijken de situatie ter plaatse en bespreken de verschillende mogelijkheden met u. Hierbij hebben de monteurs alle materialen en hulpmiddelen beschikbaar om de gewenste oplossing te realiseren.

Kabels zonnepanelen tot de omvormer

Om kabelverliezen te beperken, dienen de kabels tussen zonnepanelen en omvormer niet veel langer te zijn dan 15 tot 20 meter. Bij deze lengte blijven de kabelverliezen ruim onder de 1%. Standaard wordt meestal een kabeldikte van 4mm2 toegepast. De kabeldikte is afhankelijk van het vermogen van het systeem.

Kabel omvormer naar de meterkast

De kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur ook niet langer dan 20 meter. Voor 1 fase omvormers wordt 3 aderige kabel gebruikt van 3 x 2,5 tot 6 mm2 en voor 3 fase omvormers 5 x 2,5 mm2.

Plaats omvormer

Er is mogelijkheid tot 20 meter gelijkstroomkabel en 20 meter wisselstroomkabel. We zijn in de meeste woningen dus vrij flexibel met het bepalen van de plaats van de omvormer. We kiezen bij voorkeur een plek die gemakkelijk toegankelijk is voor bijvoorbeeld onderhoud of het uitlezen van het display. Ook moet de muur stevig genoeg zijn. Doorgaans kiezen we voor een plek op de zolder, in de kelder of in de garage, afhankelijk van het kabeltraject.

Geluid omvormer

Onze omvormers hebben geen trafo of koelventilator en maken geen geluid als ze aan staan. De omvormer schakelt automatisch uit als de zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Bij het opstarten maakt de omvormer wel een aantal schakelgeluiden.

Het is aan te raden de omvormer niet op een plaats te hangen waar geluid een hele grote rol speelt, zoals de slaapkamer of de studeerkamer.

Koeling omvormer

Onze omvormers hebben een bedrijfstemperatuur van -20 tot +50 graden Celsius. We plaatsen de omvormer liefst in een koelere ruimte. We laten een halve meter vrije ruimte rondom de omvormer zodat de lucht goed kan circuleren om de warmte af te voeren.

Conclusie

Vaak wordt de omvormer op zolder of in de garage gehangen, afhankelijk van het meest gunstige kabeltraject. Temperatuur en geluid spelen een veel kleinere rol bij het kiezen van de beste plaats voor de omvormer.

Mocht de installatie van de omvormer in huis niet mogelijk blijken, dan bieden micro omvormers een oplossing. De omvormer wordt dan achter het zonnepaneel geplaatst.

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.