Actueel

zonnepanelen op het dak

De Stentor: Volop zon en tóch word je met zonnepanelen op je dak niet slapend rijk

Met dit hete, zomerse weer denken veel mensen dat zonnepanelen éxtra rendabel zijn. De zon schijnt immers volop, dus wekken de zonnepanelen ook meer energie op, toch? Dit is echter niet het geval: Zonnepanelen leveren juist minder op bij deze tropische temperaturen. De Stentor vroeg aan Hans Schoenmakers, directeur van Volta Solar, hoe dit nou precies zit.

Hans Schoenmakers legt uit dat door de warmte de zonnecellen in de panelen hun vermogen verliezen en daardoor minder energie opwekken. Voor de opbrengst van zonnepanelen gaat het om de temperatuur van het paneel, niet de buitentemperatuur.

Op hete dagen wordt het paneel – en dus de zonnecellen – té warm. Je kunt stellen dat boven de 25 graden elke graad warmer gelijk staat aan 0,5% minder vermogen. Met de tropische temperaturen van nu kan een paneel wel 50 tot 60 graden worden. Als de cellen 50 graden zijn, betekent dit dus een verlies van ruim 12 procent aan opbrengst.

De ideale dag voor zonnepanelen is een onbewolkte voorjaarsdag; dan staat de zon hoog maar is het wel nog koel. Het eerste halfjaar van 2018 heeft dan ook gezorgd voor zeer hoge opbrengsten, volgens analyse van Essent.

Maar moeten we er nu van uit gaan dat zonnepanelen door de hitte van nu een stuk minder opleveren? Het antwoord is nee. Je moet namelijk niet alleen kijken naar de warmte, maar ook naar het aantal zonuren. Er is deze dagen vrijwel geen wolkje aan de lucht, dus zonnepanelen wekken gedurende de dag langer energie op. Volgens energieconsulent Dik Matthes van ZutphenEnergie gaat het over de lange termijn om marginale verschillen.

Lees hier het originele artikel op destentor.nl