Actueel

drieluik zonnepanelen zakelijk

Opnieuw €6 miljard beschikbaar voor voorjaarsronde SDE+ 2018

Voor de voorjaarsronde van SDE+ subsidie in 2018 is opnieuw 6 miljard euro beschikbaar. Voor het najaar van 2018 wordt wederom 6 miljard euro verwacht.

Het budget wordt in fases opengesteld voor verschillende soorten projecten op het gebied van hernieuwbare energie. Zon-pv wordt niet expliciet genoemd in fase 1. Aanvragers voor zon-pv kunnen in fase 1 hun project wel indienen in de zogenaamde vrije categorie. Dit kan dan enkel voor een subsidiebedrag lager dan 9 cent per kWh. Fase 1 start op 13 maart.

Fase 2 van de SDE+ opent op 19 maart tegen 11 cent per kWh. In deze fase is zon-pv > 1 megawattpiek meegenomen. Zon-pv groter dan of gelijk aan 15 kilowattpiek en kleiner dan 1 megawattpiek zit pas in fase 3, die opent op 26 maart.

Volgens minister Wiebes groeit het aandeel zon-pv en zonthermie binnen de SDE+ zo sterk, dat ze verder gespecificeerd moeten worden om overstimulering van de projecten te voorkomen. Bij zon-pv wordt onderscheid gemaakt in elektriciteit die wordt gevoed op het elektriciteitsnet en elektriciteit die direct wordt verbruikt. Zonthermie wordt opgesplitst in de categorieën groter dan 140 kWh en kleiner dan 1 megawattpiek, en groter dan of gelijk aan 1 megawattpiek.