Actueel

zp-parkstad-3000-1024x738

3.000ste Deelnemer aan Zonnepanelenproject Parkstad

Op 7 februari kreeg de familie Veldman uit Heerlen als 3.000ste deelnemer aan het Zonnepanelenproject Parkstad, de felicitaties met een bloemetje en een passend presentje van Charles Claessens (wethouder Duurzaamheid & Milieu in Heerlen).

John Veldman: “Wij doen mee aan het zonnepanelenproject omdat we zo een bijdrage leveren aan het milieu maar ook omdat het ons financieel voordeel oplevert”.

De zeven Parkstadgemeenten bieden hun inwoners aan om op een eenvoudige en laagdrempelige manier te investeren in duurzame energie door het plaatsen van zonnepanelen: het Zonnepanelenproject Parkstad. De uitvoering van dit project maakt onderdeel uit van het regionale PALET-programma. PALET staat voor ‘Parkstad Limburg Energie Transitie.’ Het Zonnepanelenproject is zo succesvol, dat het in Nederland door verschillende gemeenten is en wordt overgenomen.

Charles Claessens: “Niet te mooi om waar te zijn, maar gewoon een prachtig aanbod van de gemeente aan alle huiseigenaren en MKB-ers om zonnepanelen te plaatsen. Goed voor het milieu en de eigen beurs“.

De werkwijze is eenvoudig. Elke aanmelding van een inwoner wordt door partner Volta Solar beoordeeld op de geschiktheid van het dak waarna een persoonlijk bezoek aan huis plaatsvindt. Als de inwoner besluit om deel te nemen, wordt deze daarna in vrijwel alles ontzorgd. Van de aanschaf en installatie van zonnepanelen op het dak tot de garantie en het onderhoud gedurende vijftien jaar. Deelnemers sluiten via een contract een lening tegen een lage rente af met de eigen gemeente. De lening wordt in vijftien jaar maandelijks afgelost. Deze aflossing is lager is dan de huidige energierekening waardoor deelnemers dus kosten besparen. Versneld aflossen of in één keer betalen mag ook. Na de aflossing is het volledige financiële voordeel voor de deelnemer. Bij een verwachte levensduur van 25 jaar voor zonnepanelen betekent dit na de aflossing nog tien jaar gratis stroom.

In totaal is er in Parkstad ruimte voor 7.250 particuliere huishoudens, bedrijven en verenigingen om via het zonnepanelenproject te investeren in duurzaamheid. Mensen die hun woning huren kunnen, als hun verhuurder akkoord is, ook meedoen. Begin 2018 was de heer Balk uit Landgraaf de 2.000ste deelnemer. Nu, een klein jaar verder, is de familie Veldman uit Heerlen dus alweer de 3.000ste. Meedoen kan dus nog steeds. Meer informatie en aanmelden kan via de website: http://www.zonnepanelenprojectparkstad.nl/

Tevredenheidsonderzoek

Uit het tevredenheidsonderzoek dat najaar 2018 is uitgevoerd door Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht blijkt dat deelnemers uitermate tevreden zijn over de manier waarop Volta Solar de plaatsing van zonnepanelen verzorgd en hoe het contract met de gemeente wordt geregeld. Zij waarderen het Parkstad zonnepanelenproject gemiddeld met het cijfer 8,6.

Duurzaam omdat het kan

De zeven Parkstadgemeenten hebben afgesproken dat zij in 2040 een energie neutrale regio willen zijn.

Freed Janssen (wethouder te Landgraaf en portefeuillehouder PALET van Stadsregio Parkstad): ”Om dat te bereiken, moeten we samenwerken met onze inwoners en bedrijven.  Rondom het vraagstuk van duurzaamheid is het gemakkelijk om te zeggen: Verbeter de wereld begin bij jezelf, maar in dit geval durf ik dat wel aan. Want ons zonnepanelenproject, en daar ben ik trots op,  is ook aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs”.