Actueel

“2 gigawattpiek zonnepanelen in Nederland in 2019” – Op naar een nieuw record!

Nederland is goed op weg naar een nieuw record! De laatste marktcijfers laten zien dat er een reële kans is dat in 2019 voor het eerst 2 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd gaat worden, aldus Daan Witkop van Dutch New Energy Research.

De cijfers liegen er niet om stelt Witkop: Ruim 4,2 gigawattpiek aan totaal geïnstalleerd vermogen per eind 2018 en met de installatie van grofweg 1,4 gigawattpiek zonnepanelen een marktgroei van zo’n 50 procent. Dat is voor Nederland een 2 keer zo snelle groei dan de wereldwijde afzetmarkt. “Dat alles is onder andere mogelijk door een aanhoudende kostprijsdaling voor pv-systemen”.

Volgens Witkop zullen er in 2019 bijna 7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd worden, wat zal resulteren in een groei van 30%. Als bron gebruikt hij de onderzoeksresultaten van Q1 2019. Als de trend van de eerste drie maanden zich doorzet, zal eind 2019 maar liefst 5% van de Nederlandse stroomproductie uit zonne-energie worden gehaald.

Er zijn echter enkele hobbels op de weg waar rekening mee gehouden moet worden bij deze voorspelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan netcapaciteit, met name in de rurale gebieden. Dit zou opgelost kunnen worden door het net te verzwaren en eerst te bouwen op locaties waar het net reservecapaciteit heeft.

Lees hier het volledige artikel ‘2 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd’ in de maart 2019-editie van Solar Magazine.